Helyt kapott a fellebbezés

Alapfokon kezdődik újra a sepsiszentgyörgyi városzászló pere

A Brassói Táblabíróság pénteken helyt adott Kovászna megye prefektusa fellebbezésének, és újratárgyalásra visszaküldte a Kovászna Megyei Törvényszéknek a sepsiszentgyörgyi városzászló ügyét.

2014.01.17 16:31MTI

Erről tájékoztatta az MTI-t az intézmény szóvivője. A székelyföldi Sepsiszentgyörgy hivatalos jelképét zászló formában is meghatározó önkormányzati határozatot négy évvel az elfogadása után, 2012-ben támadta meg a közigazgatási bíróságon Kovászna megye akkori prefektusa, Codrin Munteanu. A prefektus keresetét a Kovászna Megyei Törvényszék formai okokra hivatkozva utasította el 2012 decemberében.

A törvényszék úgy találta, a prefektus elkésett a keresetével. A Brassói Táblabíróság pénteki ítélete arra kötelezi a törvényszéket, hogy érdemben tárgyalja le a városzászló ügyét. A közigazgatási pert az a körülmény teszi különössé, hogy Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester felhívására 2322 természetes személy és civil szervezet csatlakozott a perhez a polgármesteri hivatal oldalán.

A polgármester azért tartotta fontosnak a sepsiszentgyörgyi civilek csatlakozását, mert ezáltal lehetővé válik, hogy egy esetleges kedvezőtlen jogerős romániai ítélet után az Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatódjék a jogi küzdelem.

A perbe a prefektus oldalán kapcsolódott be a székelyföldi románok érdekvédelmi szervezeteként fellépő Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a város szempontjábl kedvezőtlennek, és egyben meglepőnek tartotta az ítéletet.

"Mellékeltünk pár más ügyben hozott táblabírósági döntést, amelyekben kimondták, hogy ha a prefektus nem támad meg hat hónapon belül egy önkormányzati határozatot, később már nem áll jogában ezt megtenni. De Romániában élünk, ahol nem egyformán döntenek hasonló helyzetekben a bíróságok. Nem adjuk fel. Kezdjük elölről a pereskedést" - nyilatkozta az MTI-nek Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.