Letta Netanjahuval tárgyalt

Olaszország és Izrael egyaránt érdekelt a szíriai béke megteremtésében

Olaszország és Izrael egyaránt érdekelt a szíriai béke megteremtésében - szögezte le kedden Rómában Enrico Letta olasz miniszterelnök, mielőtt tárgyalóasztalhoz ült volna izraeli kollégájával.

2013.10.22 21:59MTI
MTI

Az izraeli és az olasz kormányfő kedd este tárgyalt egymással, a közel-keleti helyzetet érintő legégetőbb kérdések szerepeltek a napirenden. Ferenc pápa október 23-án fogadja magánaudiencián Netanjahut, aki ugyancsak az Örök Városban folytat megbeszéléseket szerdán John Kerry amerikai külügyminiszterrel.

Az izraeli miniszterelnök kedd esti nyilatkozatában jelezte, hogy Lettával ugyanazokat a kérdéseket kívánja megvitatni, mint amelyeket másnap az amerikai diplomácia vezetőjével készül górcső alá venni.

Letta a Netanjahu-Kerry találkozóról szólva úgy fogalmazott: "Róma a béke városa, és remélem, hogy kedvező eredménnyel zárulnak majd e megbeszélések.

A Palazzo Chigiben (az olasz miniszterelnöki hivatalban) rendezett tanácskozáson Szíriára és Iránra összpontosították figyelmüket a felek. Letta a tárgyalások előtti nyilatkozatában hangsúlyozta: mindkét ország érdekelt abban, hogy megteremtődjék a szíriai béke, véget érjen a háború és a rengeteg borzalom.

Az iráni atomprogram különleges hangsúlyt kapott a római megbeszélésen. Netanjahu kijelentette: a világ számos országa alkalmaz plutónium nélküli nukleáris energiát békés célokra, Irán azonban csakis atombomba gyártására akarja felhasználni nukleáris fejlesztési programját.

Meg kell előzni, hogy Teherán szert tegyen erre a pusztító fegyverre - tette hozzá az izraeli miniszterelnök, aki szerint fokozni kell a nyomást Iránra, hogy tegyen le ezekről a terveiről. Ezzel kapcsolatosan a teheráni rezsim módszeresen becsapja a nemzetközi közösséget - mondta Netanjahu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.