Navalnij-per

Több mint kétszáz ellenzéki tüntetőt állítottak elő Moszkvában

A közrend megsértéséért 15 napi elzárás és 300 ezer rubel (mintegy 2,1 millió forint) összegű büntetés járhat.

2013.07.19 09:51MTI
Fotó: MTI

Több mint kétszáz ellenzéki tüntetőt előállítottak csütörtök este Moszkvában, ahol több ezren gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a neves ellenzéki, Alekszej Navalnij perében született ítélet miatt.

Az OVD-info nevű, rendőrségi és igazságügyi forrásokból származó hírekre szakosodott internetes oldal azt írta, hogy 209 embert állítottak elő péntekre virradóra.

Az emberek többségét elengedték, egy részük esetében jegyzőkönyvet vettek fel a közrend megsértése címén - állította a honlap, amely közölte az előállítottak névsorát is.

A közrend megsértéséért 15 napi elzárás és 300 ezer rubel (mintegy 2,1 millió forint) összegű büntetés járhat.

A hatóságok egyelőre nem erősítették meg a honlap értesülését.

Csütörtök este több ezren tüntettek az orosz főváros központjában. A rendőrség szerint két és fél ezren, míg az ellenzék szerint mintegy tízezer ember tiltakozott. A hatóságok a tüntetésre szólító ellenzéki felhívást követően, munkálatokra hivatkozva, rögtön kiürítették a Vörös teret és a mellette lévő területet.



Kirov város kerületi bírósága csütörtökön öt év letöltendő börtönbüntetésre és egymillió rubel (csaknem 7 millió forint) pénzbírságra ítélte Alekszej Navalnijt. Putyin egyik legkeményebb ellenfelét abban találták bűnösnek, hogy 2009-ben több mint 10 ezer köbméter fát sikkasztott el egy állami fafeldolgozó cégtől, amelynek tanácsadója volt, és ezzel 400 ezer eurónak megfelelő anyagi kárt okozott.

A védők fellebbeznek a határozat ellen, az Európai Unió pedig aggodalmát hangoztatja, mondván, súlyos kérdések vetődnek fel a jogállamiság oroszországi helyzetét illetően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.