Egyiptomi fordulat

Egyiptom: választási menetrendet állított fel Manszúr

Egyiptom ideiglenes államfője hétfő késő este kiadott rendeletében menetrendet állított fel az új parlamenti és elnökválasztás megtartására, illetve az alkotmány módosítására.

2013.07.09 07:48MTI
Fotó: MTI

Adli Manszúr ideiglenes államfő "alkotmányos" jelzővel ellátott rendelete szerint Egyiptomban két héten belül két bizottság alakul, amely négy hónapon belül javaslatot tesz az iszlamisták által kidolgozott, tavaly decemberben elfogadott, majd a hadsereg által a múlt héten felfüggesztett alkotmány módosítására. Az alkotmányos változtatásokat a javaslat előterjesztése után, egy hónapon belül népszavazáson hagyják jóvá.

A dokumentum szerint a népszavazás után két héttel kiírják a parlamenti választást, amelyet körülbelül jövő február közepén rendezik meg. Az új parlament megalakulása után kiírják az elnökválasztást.

Mivel Egyiptomnak jelenleg nincs működőképes parlamentje, az államfő törvényhozási jogkörrel ruházta fel magát. Rendelete úgy szól, hogy amíg nem alakul meg az új törvényhozás, az ideiglenes államfő törvényeket alkothat, miután megvitatta őket a majdani kormánnyal, amely megalakítása körül napok óta folynak a tárgyalások a fordulatot támogató erők között, egyelőre eredménytelenül.

Az egyiptomi pártok egyelőre nem alakították ki véleményüket Adli Maszúr rendeletéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.