Hétfőn nem lehetett látni a holdat

Szerdán kezdődik a ramadán Szaúd-Arábiában és Egyiptomban - Ban Ki Mun tűzszünetre szólít

A böjt kezdetét hagyományosan úgy határozzák meg, hogy az előző hónap végén hithű, megbízható embereket küldenek ki, akik hiteles tanúk előtt igazolják, hogy a Holdat látni lehet.

2013.07.09 07:34MTI
Fotó: MTI

Szaúd-Arábiában és Egyiptomban szerdán kezdődik meg az iszlám hívők szokásos éves böjti időszaka, a ramadán.

A böjt kezdetét hagyományosan úgy határozzák meg, hogy az előző hónap végén hithű, megbízható embereket küldenek ki, akik hiteles tanúk előtt igazolják, hogy a Holdat látni lehet. Ugyanezt az eljárást követik a hónap végén is, így egy felhős éjszaka vagy egy éles szemű muzulmán napokkal is meghosszabbíthatja vagy megrövidítheti a böjtöt.

A szaúdi királyi palota vallási méltóságokra hivatkozó közleményében tudatta, hogy hétfőn nem lehetett látni a holdat, tehát a ramadán szerdán kezdődik meg.

Az iszlám mintegy 1,5 milliárd követőjével - a Föld népességének 23 százalékával - a kereszténység után a világ második legnagyobb vallása. Öt oszlopa a hitvallás, az ima, a böjt, a zarándoklat és a szegényeknek adandó alamizsna.

A testet és lelket erősítő harmincnapos böjt azért esik a ramadán hónapra, mert a hagyomány szerint 610-ben e hónap 27. napján adta Allah a Koránt az égből Mohamed prófétának, aki ekkor a Híra hegyére vonult vissza elmélkedni és böjtölni. Az iszlám szerint ramadánkor a pokol kapui zárva vannak, a démonok le vannak láncolva, így e hónap a sanyarú nélkülözések ellenére a béke és a szellemi megtisztulás időszaka.

A hívőknek napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell evéstől, ivástól, dohányzástól, fürdéstől, zenehallgatástól, a házasélettől és a test egyéb örömeitől, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát. Felmentést csak a 14 évesnél fiatalabbak, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, a csatában harcolók és a betegek kapnak.

Az ENSZ-főtitkár felszólította a szíriai szemben álló feleket, hogy szüneteltessék a harci cselekményeket az országban kedden kezdődő iszlám böjti időszak, a ramadán idejére.

Ban Ki Mun hétfőn New York-i közleményében felhívta a figyelmüket az iszlám vallás régi hagyományára, amely szerint ramadán idején véget kell vetni a harcoknak.

"Ezért a szíriai emberek érdekében szeretném felhívni minden felet Szíriában, hogy tartsa tiszteletben e vallási kötelmet legalább, legkevesebb egy hónapra" - áll az ENSZ-főtitkár közleményében, amely szerint a fegyvernyugvás lehetőséget nyújtana a sebesültek és a betegek ellátásra.

"Felszólítom a hadsereg minden egyes katonai egységét és a Szabad Szíriai Hadsereget is, mindes egyes embert, aki fegyvert fogott, hogy vessen véget a harcnak, és szentelje a békének ezt a hónapot, közös ajándékként az embereknek szerte Szíriában" - üzente Ban Ki Mun.

Fotó: MTI

Az ENSZ-főtitkár a foglyok kölcsönön szabadon bocsátását is kérte a szembenállóktól. Felhívta a figyelmet azokra a megbízható jelentésekre, amelyek szerint nők és gyerekek "százai, ha nem ezreit" tartják fogva különféle hivatalos és nem hivatalos fogolyközpontokban országszerte, és az ellenzéki fegyveres csoportok is sok olyan embert tartanak fogva, akik nem tekinthetők hadifoglyoknak.

Szíriában több mint két éve dúl a polgárháború Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg és a fegyveres felkelők között. Az ENSZ adatai szerint legkevesebb 90 ezer ember halt meg a 2011 márciusában kezdődött fegyveres viszályban.

A szíriai ellenzéki koalíció új elnöke, Ahmad el-Dzsarba hétfőn tűzszünetet javasolt a kormányerőknek a ramadán idejére az ostromlott Homsz városában, de Bassár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet közölte, hogy Damaszkusz elutasítja az ellenzék javaslatát, mert - mint mondta - "maradéktalanul és nem részlegesen kell véget vetni az erőszaknak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.