Még a rivális szurkolók is összefogtak

Ismét könnygázt és vízágyúkat vetett be a török rendőrség

Több ezren tüntettek kedd éjszaka is Isztambulban valamint Ankarában a török kormány politikája ellen, a rendőrség ismét könnygázt és vízágyúkat vetett be a tömegek ellen.

2013.06.05 07:48MTI
Fotó: MTI

Isztambulban a két  rivális labdarúgócsapat, a Besiktas és a Fenerbahce rajongói is "összefogtak"  és együtt követelték Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök lemondását.
 
Hatodik napja folytatódnak a kormányellenes tüntetések a két kontinensen fekvő országban. A rendőrség azt követően alkalmazott tömegoszlató eszközöket, hogy a tüntetők megpróbálták megközelíteni a kormányfő irodájának épületét Ankarában és Isztambulban. Előzőleg figyelmeztették a tiltakozókat, hogy ne folytassák akciójukat. 

A kormány a nap folyamán bocsánatot kért azoktól a tüntetőktől, akiket a rendőrség fellépése sebesített meg. Muammer Güler belügyminiszter pedig röviddel ezután arra szólította fel a tüntetőket, hogy tartsák be a törvényt és ne provokálják a rendőröket. A tüntetők egyebek között azért akarják távozásra bírni Erdogant, mert szerintük tekintélyuralmi irányításra törekszik, és növelni kívánja az iszlám vallás szerepét az országban. 

Maga a miniszterelnök éppen észak-afrikai látogatáson tartózkodik, de azt üzente, hogy csütörtöki visszaérkezését követően rendezik a problémákat. A kormány bocsánatkérése és ígéretei nem győzték meg a tüntetőket, akik több ezres létszámban ismét az utcára vonultak. 

A tüntetés egyik helyszíne az isztambuli Taksim tér volt, ahonnan a rendőrség napok óta távol tartja magát. A közös cél még a vezető isztambuli focicsapatok szurkolóit is együttműködésre késztette: közülük több ezren együtt tiltakoztak a kormány politikája ellen. 

Mint képviselőik kijelentették, most közösen kell küzdeni egész Törökország érdekében. Török orvosok beszámolói szerint a tüntetéseken már több mint 1700-an sebesültek meg. Két ember meghalt, de egyelőre nem tudni pontosan,hogy kik a felelősök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.