Vitatja a döntést

Ahmadinezsád nem érti, miért zárták ki bizalmasát a választásból

Megvonta az indulás lehetőségét a tanács Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt államfőtől, az ellenzék de facto vezetőjétől is. Ő azt közölte, hogy nem vitatja a testület döntését.

2013.05.22 14:29MTI
Fotó: MTI

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerdán közölte: nem ért egyet a konzervatív hitszónokokból és jogtudósokból álló Őrök Tanácsának előző nap bejelentett döntésével, amely szerint a három hét múlva esedékes elnökválasztáson nem indulhat az általa támogatott Eszfandijár Rahím Masaje.

Ahmadinezsád - az iráni elnökség honlapján olvasható közlemény szerint - úgy véli, hogy Masaje, aki korábban személyes tanácsadója volt, "hívő, magasan képzett személy, és hasznos az ország számára".

Az elnök szerint Masaje kizárása igazságtalan döntés. Ahmadinezsád jelezte, hogy ha kell, végigmegy a fellebbezés teljes útján, egészen Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjéig, Ali Hamenei ajatolláhig.

A Hamenei kinevezte Őrök Tanácsa nyolc jelölt választási indulását engedélyezte, ebből hárman az ajatolláh bizalmasai. A jóváhagyott pályázók között öt konzervatív személyiség mellett két mérsékeltnek és egy reformernek tartott jelölt található.

Megvonta az indulás lehetőségét a tanács Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt államfőtől, az ellenzék de facto vezetőjétől is. Ő szerdán azt közölte, hogy nem vitatja a testület döntését. Mint kampányfőnöke elmondta, Rafszandzsáni úgy értékeli, hogy jelenlegi pozíciójával is a "rendszer oszlopai" közé tartozik, "és az is marad, ha Isten is úgy akarja".

Iránban június 14-én tartják az elnökválasztást. Ahmadinezsád újraindulását a jogszabályok nem teszik lehetővé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.