Lementek az eltorlaszolt csatornalejáratok

Hajléktalanok tüntettek Bukarestben - ragasztót dobtak a rendőrök arcába

Több tucatnyi hajléktalan tüntetett szerdán Bukarestben az Északi-pályaudvar előtt az intézkedő rendőrök ellen, akik egy betörés gyanúsítottjait és lopott tárgyakat keresve behatoltak a tüntetők menedékéül szolgáló föld alatti csatornahálózatba.

2013.04.24 14:27MTI

Bűnügyi nyomozók, kommandósok és tűzoltók is részt vettek az akciókban, mivel a csatornákban lakó hajléktalanok ellenálltak, és általuk kábítószerként használt "Aurolac" ragasztót dobtak az intézkedő rendőrök arcába - közölte a sajtóval Alexandru Niculae rendőrségi szóvivő.
   
Az akcióban egy markológéppel tépték fel az eltorlaszolt csatornalejáratokat, ahol meg is találtak néhányat a keresett festmények és szentképek közül. Ezeket állítólag egy Bukarestben élő francia állampolgár lakásából lopták el ismeretlen tettesek.
   
Több gyanúsítottat előállítottak, a csatornahálózat többi lakója - mintegy harminc-negyven ember - az állomás bejárata előtt kiabálva tiltakozott a rendőri fellépés ellen. A szóvivő cáfolta azon állításukat, hogy a hajléktalanokat könnygázzal füstölték volna ki a föld alól, hozzátéve, hogy az akcióban senki sem sérült meg.
   
Romániában mintegy tízezer hajléktalant tartanak nyilván a hivatalos statisztikákban, közülük ötezer Bukarestben él. Sokuk azonban nem rendelkezik személyazonossági iratokkal és semmilyen kimutatásban nem szerepel. Az ország törvényei nem korlátozzák a közterületen történő életvitelszerű tartózkodást.
   
A szerdai razzián jelen lévő újságírók azt szerették volna megtudni a rendőröktől, mi történik az akció után a pályaudvar csatornáiban élő több tucatnyi hajléktalannal. A szóvivő azt mondta: nem tartozik a rendőrség illetékességi körébe, hogy szociális gondjaikra megoldást találjon, és a rendőrség csak akkor lép közbe, ha bűncselekményt követnek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.