Tüntetés

Rákbeteg palesztin fogoly és két palesztin fiú halála - tiltakozások

Palesztinok ezrei tüntettek csütörtök este Ciszjordániában, az izraeli katonák által lelőtt két palesztin fiú és a börtönben elhunyt rákbeteg palesztin fogoly halála miatt tiltakozva.

2013.04.05 03:34MTI

A ciszjordániai Hebronban ezrek gyűltek össze a 64 éves Maiszara Abu Hamdíje temetésére, aki torokrákban hunyt el a héten izraeli börtönben. A palesztinok Izraelt okolják a fogoly haláláért, azzal vádolják a hatóságokat, hogy nem kapott megfelelő gyógykezelést. Hamdíje életfogytiglani büntetését töltötte, amiért 2002-ben merényletet tervezett egy jeruzsálemi kávéház ellen.

A temetési menet Hamdíje palesztin zászlóval borított holttestével a hebroni mecsethez vonult, ahol imákat mondtak. Több ezren várakoztak a mecsetnél, hogy a temetőbe kísérjék a halottat. Az izraeli katonaság szerint összetűzések voltak palesztin tüntetőkkel Hebronon kívül Betlehemben, valamint a palesztin terület egyik főútvonalán is. A katonák könnygázt vetettek be, súlyosabb sérülésekről nem érkeztek jelentések. A ciszjordániai Túl-Karmban több százan vettek részt annak a két palesztin fiatalnak a temetésén, akiket izraeli katonák lőttek le szerda este egy katonai ellenőrző pontnál kitört összecsapásban.

A katonák azután lőttek a palesztinokra, hogy azok gyújtóbombákkal dobálták meg őket. Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint azzal, hogy a katonák éles lőszert használtak, Izrael bebizonyította: káoszt akar kelteni a palesztinok között, és kerül minden, a békemegállapodás felé vezető lépést. Az erőszak néhány nappal azelőtt újult ki, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter a hét végén a térségbe látogat.

Kerynek az a célja, hogy módot találjon a béketárgyalások újraindítására a közeli hetekben. Csütörtök reggel az izraeli figyelmeztetések ellenére gázai fegyveresek ismét rakétákat lőttek ki Izrael irányába, az egyik rakéta izraeli területen csapódott be, de nem történt sebesülés. Csütörtökön immár harmadik napja lőttek ki Gázából rakétákat Izrael ellen. Az izraeli légierő kedden válaszul légicsapásokat intézett palesztin területen lévő célpontok ellen, az elsőt a november végén megkötött tűzszünet óta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.