Venezuelai elnökválasztás

Capriles lefújta a caracasi tüntetést

Tartva az erőszakcselekményektől lefújta a szerdára Caracasba meghirdetett tömegtüntetést Henrique Capriles, a venezuelai ellenzék vezetője.

2013.04.17 08:14MTI

Capriles közölte kedden, hogy hiteles információk birtokába jutott, amelyek szerint a caracasi hatalom azzal bízta meg embereit, hogy szivárogjanak be a tüntetők közé, és erőszakcselekményeket idézzenek elő. A politikus ezért arra kérte a híveit, hogy mégse menjenek tüntetni. 

A venezuelai elnökválasztáson győztesnek kihirdetett Nicolás Maduro előzőleg közölte, hogy nem engedélyezi az ellenzék szerdára meghirdetett tömeggyűlését, amelyet az ellenzék a választási bizottság székházánál tartott volna meg, hogy követelje a szavazatok újraszámlálását. Legfrissebb jelentések szerint az erőszakba torkolló hétfői ellenzéki tüntetéseken heten haltak meg, és 61-en megsérültek. 

A hatóságok 135 embert vettek őrizetbe. Maduro az Egyesült Államokat tette felelőssé az erőszakcselekményekért. A tiltakozások azután kezdődtek, hogy a választási bizottság az ellenzék tiltakozása ellenére az elnökválasztás győztesévé nyilvánította Nicolás Maduro ügyvivő elnököt. A testület szerint Maduro - a néhai venezuelai államfő, Hugo Chávez kijelölt utódja - a szavazatok 50,7 százalékával nyerte meg a választást, míg az ellenzék jelöltje, Henrique Capriles a voksok 49,1 százalékát gyűjtötte össze. 

Még a bejelentés előtt az Egyesült Államok és az Amerikai Államok Szervezete is a leadott szavazatok újraszámlálását követelte, tekintettel a rendkívül szoros eredményre. Evo Morales bolíviai elnök pedig arra szólította az Egyesült Államoktól, hogy tartsa tiszteletben a venezuelai elnökválasztás eredményét. Henrique Capriles szerint ha nem számlálják újra a voksokat, akkor Venezuela élén "illegitim elnök" áll majd. 

Az északkelet-venezuelai Miranda állam parlamentjének képviselői közben ultimátumot intéztek Caprileshez: azt üzenték neki, hogy amennyiben 24 órán belül nem tér vissza az államba, és nem folytatja a kormányzói tisztségével járó teendőket, megüresedettnek fogják nyilvánítani az állását. Aurora Morales parlamenti elnök közölte, hogy Capriles csak április 14-ig, az elnökválasztás befejezéséig kapott engedélyt a távolmaradásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.