Basescu nevezné ki

Ponta a volt legfőbb ügyészt javasolta korrupcióellenes főügyésznek

Victor Ponta román kormányfő az igazságügyi minisztérium ideiglenes vezetőjeként szerdán megnevezte jelöltjeit a legfőbb ügyészi, és a korrupcióellenes főügyészi tisztségre, akiket a legfelsőbb bírói tanács (CSM) véleményezése nyomán Traian Basescu államfő nevez ki.

2013.04.03 10:26MTI

Ponta ugyanazt a Tiberiu Nitut javasolta legfőbb ügyésznek, akinek a kinevezését Basescu januárban elutasította, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére pedig Laura Kövesi korábbi legfőbb ügyészt nevesítette, akit a kormányban részt vevő liberálisok az államfő emberének tartanak, és aki miatt a Szociálliberális Szövetség (USL) felbontását is kilátásba helyezték. 

A koalíciós egyezség értelmében az igazságügyi tárca élére a liberálisok jelölhetnek minisztert, Ponta pedig az eddigi miniszter lemondása nyomán ideiglenesen vette át az igazságügyi tárca vezetését. A liberális politikusok közül többen árulásként értelmezték, hogy a szociáldemokrata miniszterelnök arra akarja kihasználni ideiglenes mandátumát, hogy kompromisszumot kössön az USL politikai ellenfelével, Traian Basescu államfővel.
 
Ponta kedden még azt mondta, hogy letett az ügyészségi vezetők jelöléséről. A bírók és ügyészek szakmai testületeként működő CSM ugyanis versenyvizsga kiírását szorgalmazta, valamint azt kérte a miniszterelnöktől és az államfőtől: ne tegyék politikai alku tárgyává az ügyészségi vezetők kinevezését.
 
A kormányfő kedden közölte, hogy a kérdés megoldása a leendő igazságügyi miniszter feladata lesz. A CSM-hez intézett szerdai levelében arra hivatkozva tette meg javaslatait, hogy szerdán lejár az ügyészség ideiglenes vezetőségének mandátuma. Az ügyészségi vezetőket az államfő akkor is kinevezheti, ha a CSM kedvezőtlenül véleményezi a jelölteket.
 
A két tisztségviselő személye fél éve tartó vita tárgya a szociálliberális kormánytöbbség és a jobboldalhoz közel álló államfő között, mert a felek azzal vádolják egymást, hogy a vádhatóságot politikai befolyásuk alá akarják vonni. A két tisztségviselő átlátható módon történő kiválasztását az Európai Bizottság is sürgette Romániáról szóló legújabb jelentésében. Több uniós tagállam a korrupció megfékezésétől tette függővé Románia csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.