Bukarestben, március 18-án

Nastase szabadlábra helyezéséről dönthetnek

Március 18-án lesz az a fellebbezési tárgyalás, amelyen Adrian Nastase volt román miniszterelnök feltételes szabadlábra helyezéséről dönthetnek.

2013.03.04 17:40MTI

A volt miniszterelnök szabadon engedéséről első fokon már februárban döntöttek, de a korrupcióellenes ügyészség benyújtotta hétfőn fellebbezésének indoklását, a bukaresti törvényszék pedig március 18-ára tűzte ki a tárgyalás időpontját. Ha másodfokon is kedvező döntés születik Nastase számára, akkor elhagyhatja a börtönt.
   
A volt kormányfőt júniusban ítélték két év börtönbüntetésre. Szabadon bocsátását korára és példás magatartására hivatkozva kérhette nyolc hónap letöltése után.
   
A jilavai börtön illetékes bizottsága jóváhagyta ezt. Megállapította, hogy a miniszterelnöknek példás magatartása volt, előadásokat tartott a többi fegyencnek, és egy könyvet írt, amiért Nastase minimális kötelező bebörtönzésének határidejéből újabb 45 napot engedtek el.
   
Az első fokú ítéletben a bíróság úgy vélte, hogy Nastase bebörtönzése elérte célját, és a fegyenc soha nem hágta át a börtön szabályzatát. Ezzel szemben a korrupcióellenes ügyészség fellebbezésében úgy véli, hogy Nastase nem bánta meg tettét, hiszen internetes blogján - amelyre Nastase a börtönből is rendszeresen írt - többször az "ügyészek és a bírók ellen uszított".
   
Nastasét azért ítélték el, mert 2004-ben illegálisan finanszírozta államelnökjelöltként választási kampányát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.