A cionizmust a nácizmushoz hasonlította

Netanjahu élesen bírálta Erdogant

Élesen bírálta Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt az izraeli kormányfő, amiért egy bécsi nyilatkozatában a cionizmust a nácizmushoz hasonlította.

2013.03.01 07:32MTI

Az izraeli miniszterelnöki hivatal csütörtök este tette közzé Benjámin Netanjahu állásfoglalását, amelyben a miniszterelnök elítélte Erdogant. A török kormányfő ugyanis a Civilizációk Szövetsége elnevezésű ENSZ-szervezet bécsi fórumán azt hangoztatta, hogy "az iszlámmal szembeni fóbia a cionizmussal, az antiszemitizmussal és a fasizmussal együtt az emberiesség elleni bűncselekmény". A szervezet évekkel ezelőtt abból a célból jött létre, hogy elősegítse a nyugati és a muzulmán világ közeledését, illetve együttműködését, valamint közös cselekvési módokat dolgozzon ki a szélsőségek leküzdésére a különböző társadalmak és kultúrák között.

A török miniszterelnök nyilatkozatával kapcsolatban Netanjahu "sötét és hamis" kijelentésekről beszélt, hozzátéve: mostanáig úgy vélte, hogy az ilyen jellegű állításokat már meghaladta az idő.

Netanjahuhoz hasonlóan foglalt állást Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbik Konferenciájának az elnöke is. Goldschmidt a török kormányfő kijelentését a zsidó nép elleni tudatlan és gyűlöletet szító támadásnak minősítette, és Erdogant közvetve Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfőhöz hasonlította.

A török kormány egyelőre nem kommentálta az Erdogant bíráló nyilatkozatokat.

Megfigyelők úgy vélekednek, hogy a történtek ismét kiélezhetik Izrael és Törökország kapcsolatait, amelyek akkor romlottak meg, amikor 2010 májusában izraeli kommandósok megrohamoztak egy a Gázai-övezeti palesztinoknak segélyt szállító hajót. A támadás során kilenc török aktivista életét vesztette. Az elmúlt hónapokban azonban mindkét ország sajtójában olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint a kulisszák mögött diplomáciai erőfeszítések történtek a kétoldalú viszony javítására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.