"Fittyet hány a térség békéjére"

Erdogan "etnikai tisztogatással" vádolja Izraelt

A palesztinok elleni "etnikai tisztogatással" vádolta Recep Tayyip Erdogan török kormányfő kedden Izraelt a gázai övezeti hadművelet miatt.

2012.11.20 15:45MTI

"Izrael fittyet hány a térség békéjére, lábbal tiporja a nemzetközi jogot, és etnikai tisztogatást hajt végre egy nép ellen. Ez az ország apránként elfoglalja a palesztin területeket" - mondta a miniszterelnök pártjának, az iszlamista Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) a képviselői előtt. Erdogan szerint a Gázai övezetből Izraelre rakétákat lövő palesztin csoportok "jogos önvédelmet" gyakorolnak az ártatlan civileket "mészárló" zsidó állam "önkényes és törvénytelen" támadásaival szemben. 

Úgy vélekedett, "senki sem mondhatja, hogy Izrael az önvédelemhez való jogával él (a Hamász rakétáival szemben), Izrael jelenleg a terror szelét fújja a Közel-Keleten". Szavait hosszú ováció fogadta a teremben. A miniszterelnök megismételte, hogy Izraelnek "előbb-utóbb számot kel adnia véres és meggondolatlan hadműveleteiről" a palesztin lakossággal szemben. Kikelt a nyugati országoknak és az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ügyben tanúsított tétlensége ellen is. 

"Nem hiszek már az ENSZ igazságosságában (...) amíg meg nem oldódik a palesztin kérdés, a szenvedés és a vér a Közel-Kelet szerves része marad" - mondta. Név szerint említve a BT öt állandó tagját (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, Oroszország), kijelentette: "Ha csak aszerint cselekedhetünk, amit ezek az országok mondanak, akkor végünk van." "Ha meg kell halni, haljunk meg férfiakként - folytatta. - Akik erővel védik Izrael létezési jogát, mikor ismerik majd el (mások) létezési jogát is a világ e régiójában?"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.