Nincs nyitott politikai kérdés

Erdogan: szorosabbra kell fűzni a gazdasági kapcsolatokat

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerint erősíteni kell Magyarország és Törökország gazdasági kapcsolatait, ehhez jó alapot jelent, hogy a két ország között nincs semmilyen nyitott politikai kérdés.

2013.02.05 13:30MTI

A török kormányfő kedden tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel az Országházban, majd a két kormányfő közös sajtótájékoztatót tartott.

Recep Tayyip Erdogan kiemelte, mindkét ország elkötelezett amellett, hogy növeljék a kereskedelmi forgalmat, és 2015-re az értéke elérje az ötmilliárd dollárt. Ezért még sokat kell tenni, és ezt a fokozott együttműködést szolgálja az is, hogy 125 török üzletember érkezett most Budapestre - mutatott rá.

Azt mondta: politikai, katonai, gazdasági és kereskedelmi kérdésekben jó az együttműködés a két ország között, és a jövőben elsősorban a kulturális ügyekben erősödhetnek még inkább a kapcsolatok.

Katonai kérdésekben a NATO-ban szövetségesekként folyamatosan együttműködik Magyarország és Törökország - mondta. A politikai kapcsolatokat illetően pedig azt hangsúlyozta, hogy Törökország európai uniós csatlakozását Magyarország "minden pillanatban" támogatta, és a politikus ezért országa nevében is köszönetet mondott.

A további kapcsolatépítés akadályainak leküzdéséről azt mondta, örül annak, hogy magyar kollégája kedvezően fogadta a vízumkönnyítési kérésüket. (A sajtótájékoztatón Orbán Viktor is célként jelölte meg, hogy a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhassanak Törökországba.) Lépéseket tesznek azért, hogy üzletemberek, egyetemi hallgatók, művészek, sportolók és kutatók utazása egyszerűbb legyen a két ország között - tette hozzá Recep Tayyip Erdogan.

Arról is beszélt, hogy az idegenforgalomnak is növekednie kell Magyarország és Törökország között. Magyarországról már jelenleg is sok turista érkezik Törökországba, de az ide utazó török turisták számát is növelni kellene - mondta. Hozzáfűzte, ehhez hozzájárulhat a magyarországi török történelmi műemlékek felújítása.

Recep Tayyip Erdogan a gazdasági együttműködés kiemelt területeinek nevezte az energetikai és a nukleáris kérdéseket. A Nabucco gázvezeték megvalósításában partner a két ország - magyarázta. Törökország tranzitország - mondta -, és kész minden támogatás megadására, de úgy tűnik, egyelőre nehézségekbe ütközik a projekt megvalósítása.

Fontos lépéseket tesznek a jövőben azért is, hogy erősödjön az együttműködés a két ország között a nukleáris energia hasznosításának ügyében is - jelentette ki. Úgy látja, Magyarországnak nagy tapasztalata van ezen a területen, ezért segítséget nyújthat Törökországnak a szakemberek oktatásában.

Kitért arra is, hogy hamarosan török kulturális intézet nyílik Budapesten. Az intézet helyszínét már kiválasztották, és rövidesen megkezdi a működését - közölte. Megjegyezte, érdeklődve várják a fejleményeket azzal kapcsolatban, hogy Magyarország is hasonló intézetet nyitna országukban.

Recep Tayyip Erdogan és Orbán Viktor előadást tart a magyar-török üzleti fórumon, majd a török kormányfőt délután fogadja Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában. Recep Tayyip Erdogan később az Eötvös Lorán Tudományegyetemen tart előadást a török külpolitikáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.