Májusban elengedik őket

Izrael egyezségre jutott két éhségsztrájkoló rabbal

Az izraeli hatóságok megegyeztek az utóbbi hetek ciszjordániai zavargásait okozó négy palesztin éhségsztrájkoló fogoly közül kettővel.

2013.02.28 10:58MTI

A megállapodás értelmében május 21-én szabadon engedik az evést négy hónapja megtagadó, "adminisztratív" őrizetben lévő, jelenleg egy izraeli kórházban ápolt Dzsaafar Izzeddín és Tárek Kvadán nevű rabot, akik cserébe abbahagyták éhségsztrájkjukat. 

Jövő héten ül össze az erről hivatalos határozatot hozó katonai törvényszék. Jelenleg 178 palesztint tartanak fogva izraeli börtönökben adminisztratív alapon, vagyis bírósági eljárás nélkül, megújítható 3-6 hónapos időszakokra, titkos bizonyítékon alapuló terrorgyanú miatt.
 
Négy, bírósági ítélet nélküli fogoly hónapok óta tartó éhségsztrájkja, romló egészségi állapota az utóbbi hetekben zavargásokat váltott ki Ciszjordániában, az izraeli börtönök palesztin rabjainak körében pedig egynapos szolidaritási éhségsztrájkokat. Két másik tiltakozó fogoly, Számer Iszávi és Ajman Saravna továbbra sem vesz magához táplálékot. 

Őket 2011 végén Gilád Salit, az elfogott izraeli tizedes fogolycseréjének részeként egyszer már kiengedték a börtönből, de Izrael szerint megszegték szabadulásuk feltételeit, ezért újra elfogták őket. A mintegy 200 napja éhező Iszávit múlt héten nyolc hónapra ítélte egy polgári törvényszék a számára megszabott feltételek megsértéséért. 

Ennek nagy részét már leülte, és március elején szabadulnia kellene, de ügyében egy katonai bíróság is illetékes. Eredetileg 26 évet szabtak rá terrortevékenységért, a fogolycsere alapján nem hagyhatta volna el a Gázai övezetet, de tavaly júliusban Ciszjordániában fogták el. 

Saravna, a másik továbbra is éhező fogoly az izraeli biztonságiak szerint szabadulása után felújította a szélsőséges Hamász szervezeten belüli tevékenységét, ezért fogták el újra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.