Brit lapértesülés szerint

Izrael katonai védőzónát tervez szíriai területen

Izrael katonai ütközőövezetet hozna létre Szíriában, hogy megvédje határát iszlamista csoportok esetleges támadásaitól, ha a szíriai vezetés elveszítené ellenőrzését a térség felett.

2013.02.03 15:22MTI

A The Sunday Times, vezető vasárnapi konzervatív brit lap - amelynek hagyományosan jó információs forrásai vannak az izraeli hadsereg és a biztonsági szolgálatok vezető köreiben - úgy tudja, hogy a tervezett zóna mélyen, akár 16 kilométernyire is benyúlna szíriai területre, és a hadvezetés által kidolgozott javaslatot már be is mutatták Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek.
   
A lapnak nyilatkozó egyik izraeli katonai illetékes szerint az átfogó terv célja Izrael határának védelme "az Aszad-rezsim bukása utáni időszakban vagy esetleg még azelőtt". A forrás szerint ha Szíriában nem stabilizálódik a helyzet, Izrael akár évekig is kénytelen lehet fenntartani jelenlétét a tervezett védelmi övezetben.
   
A The Sunday Times szerint az elmúlt hónapokban már be is szivárogtak az izraeli határ közvetlen közelében fekvő szíriai falvakba olyan dzsihadista csoportok, amelyek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal állnak kapcsolatban.
   
A brit lap által idézett egyik izraeli katonai forrás szerint a jelenlegi határkerítés több mint negyven évig jól ellátta feladatát, mivel "tudtuk, hogy Damaszkuszban erős ember ül a hatalomban (...) most már azonban nem ez a helyzet". Az izraeli illetékes szerint az ütközőöveztet nélkül napi rendszerességűvé válnának a rakétatámadások Izrael ellen.
   
A The Sunday Times által látott tervek alapján a szíriai területen kialakítandó katonai posztokon két izraeli gyalogsági dandár és egy harckocsizászlóalj állomásozna. A brit lap forrásai szerint az izraeli hírszerzés most már minden erőforrását Szíriára összpontosítja, tartva attól, hogy a szomszédos ország anarchiába süllyed.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.