Horvát kormányfő

Zágráb támogatja Belgrádot az európai úton

Horvátország támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit - jelentette ki szerdán Belgrádban a horvát kormányfő a szerb hivatali kollégájával lezajlott találkozón.

2013.01.16 19:24MTI

Ez volt Zoran Milanovic és Ivica Dacic első kétoldalú találkozója.

"Kollégák és szomszédok vagyunk, és minden segítséget meg akarunk adni" - hangsúlyozta a horvát miniszterelnök az Ivica Daciccsal folytatott jó kétórás megbeszélésen.

Milanovic elmondta, hogy Belgrádra nehéz feladat vár, de - mint hozzátette - hasonló helyzetben voltak egykor a már csatlakozott országok is. A tervek szerint Horvátország 2013. július 1-jén válik az Európai Unió teljes jogú tagjává.

A tavaly hivatalba lépett Dacic szerint a két ország közötti kapcsolatok kulcsfontosságúak az egész régió szempontjából, így nagyon fontos az együttműködés előmozdítása. Mint mondta, a szerdai találkozón "minden nyitott kérdést" érintettek, és megállapodtak abban, hogy normalizálják a viszonyt Zágráb és Belgrád között.

A szerb miniszterelnök hangsúlyozta, hogy alapvetően három fő kérdéskört határoztak meg. Az első csoportba az 1990-es évekhez köthető, továbbra is nyitott kérdések tartoznak. Az újabb konfliktusforrások között lehet említeni Dacic szerint a korábban háborús bűncselekményekért elítélt horvát tábornokok, Ante Gotovina és Mladen Markac szabadon engedését Hágában, amely a szerbek heves tiltakozását váltotta ki.

A második lényeges terület a gazdasági együttműködés. Szerb adatok szerint tavaly jelentős horvát többlettel 632,5 millió eurót tett ki a kétoldalú kereskedelmi forgalom. Míg jelenleg Horvátországban csupán két szerb cég működik, Szerbiában 200 körül van a horvát vállalatok száma.

Dacic a harmadik fontos kérdéskörnek hazája EU-csatlakozását nevezte.

Mindeközben Tomislav Nikolic szerb államfő szerdán külföldi újságírók előtt csodálkozását fejezte ki amiatt, hogy horvát hivatali kollégájának látogatására eddig még nem került sor. Mint mondta, nem érti, hogy Ivo Josipovic miért kerüli a vele való találkozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.