Már tíz várost elfoglaltak a lázadók

Politikai megoldást sürget Közép-Afrikában az ENSZ BT

A Közép-afrikai Köztársaságban zajló fegyveres konfliktus tárgyalásos rendezésére szólította az érintett feleket az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken kiadott nyilatkozatában.

2013.01.05 07:33MTI

Az afrikai országban a lázadók Francois Bozizé elnök lemondásának kikényszerítése érdekében indítottak fegyveres akciókat a múlt hónap első felében. Azzal vádolják az államfőt, hogy nem teljesítette 2007-ben tett ígéreteit, köztük azt, hogy fizet a fegyverüket letevő lázadóknak, és segíti őket a társadalmi beilleszkedésben.
 
A múlt hét végére a lázadók már tíz várost ellenőrzésük alá vontak, és a főváros elfoglalásával fenyegetőztek, de végül 75 kilométerre megálltak Banguitól, hogy bizonyítsák készségüket a tárgyalásokra. A világszervezet biztonsági tanácsa a pénteki nyilatkozatban arra szólította a lázadókat, hogy hagyjanak fel az offenzívával, vonuljanak ki a megszállt városokból, és vegyenek részt a rendezést célzó tárgyalásokon. 

A BT valamennyi féltől azt kérte, hogy előfeltételek nélkül és a jószándék jegyében tárgyaljon a tervek szerint a jövő hét első felében Gabonban kezdődő megbeszéléseken. A nemzetközi testület mind a kormányt, mind a politikai ellenzéket, mind a fegyveres csoportokat arra sürgette, hogy keressenek átfogó politikai megoldást az országot régóta sújtó problémákra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.