Háled Mesaal

A Hamász vezetője 45 év után először lép palesztin földre

Negyvenöt év után először lép palesztin földre pénteken Háled Mesaal, a Hamász vezetője, hogy részt vegyen egy ünnepi felvonuláson.

2012.12.07 08:04MTI

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista szervezet feje 11 éves korában hagyta el Ciszjordániát, azóta külföldön élt. Látogatása és a "győzelmi meneten" való részvétele sokak szerint azt tükrözi, hogy megerősödve került ki a novemberi nyolcnapos konfliktusból, amely Izrael és a Hamász között dúlt, és - egyiptomi védnökség alatt, de valójában Mesaal kialkudott - tűzszünettel zárult. Amióta véget ért Izrael gázai hadművelete, Mesaal a palesztin frakciók közötti megbékélésről beszélt. "A mostani hangulat lehetővé teszi a megbékélést" - mondta a napokban Katarban, ahol azóta él, hogy idén elhagyta Szíriát.

Mesaal a tervek szerint alig több mint 48 órát tölt el a Hamász által uralt Gázai övezetben, amely felett a szervezet a Ciszjordániát uraló Fatahhal 2007-ben vívott csata után szerezte meg a hatalmat. A Hamász szombatra tervez nagyszabású felvonulást, hogy megünnepelje a novemberben "Izrael felett aratott győzelmét", egyben megemlékezzen a szervezet alapításának 25. évfordulójáról. A dátum valójában nem a Hamász születésének, hanem az Izrael elleni első intifáda kezdetének a pontos évfordulója.

Vélemények szerint a felvonulás és Mesaal részvétele annak jele, hogy a Hamász nyit a többi palesztin csoport felé, és talán megbékélés születik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, aki a Fatah vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.