Gázai tűzszünet - ÖSSZEFOGLALÓ

Tart a tűzszünet Izrael és a Hamász radikális palesztin mozgalom között

Az Izrael és a Hamász radikális palesztin mozgalom közötti tűzszünet szerdai hatályba lépése óta nem voltak harci cselekmények a közel-keleti térségben - derül ki csütörtöki sajtójelentésekből.

2012.11.22 18:54MTI

Az egyiptomi, amerikai, német és francia diplomáciai erőfeszítések nyomán létrejött megállapodás betartását az egyiptomi kormány fogja ellenőrizni. Izraeli sajtóértesülések szerint a zsidó állam vállalta, hogy nem indít semmilyen, sem szárazföldi, sem tengeri, sem pedig légitámadást a Gázai övezetben, és felhagy a palesztin militáns csoportok vezetőinek likvidálásával, valamint nem foglal el semmilyen, palesztinok által birtokolt területet.
   
Ugyanakkor, amennyiben tudomást szerez egy Gázai övezetből induló terrortámadásról, joga lesz az önvédelemre, felléphet annak megelőzése érdekében. Izrael garanciát kapott az Egyesült Államoktól, hogy az foglalkozni fog az övezetbe történő fegyvercsempészettel.
   
A Hamász és a többi palesztin szervezet megígérte a Gázai övezetből induló, Izrael elleni támadások beszüntetését, mind a rakétakilövések leállítását, mind a határ menti akciók megszüntetését.
   
A Hamásznak sikerült elérni egyik régi követelésének a teljesítését, azaz a határ menti izraeli behatolások leállítását, az izraeli járőrözés tiltását főként a határ gázai oldalán található mintegy 500 méteres ütközőzónában. A Hamász másik fontos eredménye, hogy nem kellett felelősséget vállalnia a többi palesztin szervezet tevékenységéért.
   
Az egyezmény életbe lépése után 24 órával a feleknek meg kell kezdeniük a tárgyalásokat mind az izraeli, mind az egyiptomi határátkelők megnyitásáról, a javak és a személyek határ menti forgalmának a könnyítéséről, valamint a palesztinok közlekedéséről az ütközőzónában. Vitás kérdések esetén Izrael és a Hamász Kairóhoz fordulhat közvetítésért.

Szakértők szerint az egyezmény szinte teljes egészében megegyezik a 2008-2009-es izraeli Öntött ólom hadműveletet lezáró tűzszünettel.
   
Elégedettségét fejezte ki Ehud Barak izraeli védelmi miniszter a katonai rádiónak adott interjújában, hogy a Hamásszal kötött tűzszünet aláírása után csak kevés sebesült volt a további rakétatámadásokban. "Remélem, hogy a Hamásznak és az Iszlám Dzsihádnak az átéltek után nincs kedvük tovább folytatni a támadást" - vélekedett. Barak váratlannak nevezte a szerdán megkötött tűzszünetet, "nem számítottunk arra, hogy a Hamász térdre ereszkedik" - mondta 62 nappal az izraeli parlamenti választások előtt. Az elmaradt szárazföldi bevonulással kapcsolatban kifejtette, hogy csakis az övezet elfoglalásával, az izraeli ellenőrzés visszaszerzésével lehet felszámolni a Hamász gázai hatalmát. Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint Barak dicsérte a Vaskupola rakétavédelmi rendszer hatékonyságát az amerikai hivatali partnerével, Leon Panettával folytatott megbeszélésén. A rendszer a Gázai övezetből Izraelre, lakott területre kilőtt rakéták 85 százalékát elfogta - idézte az izraeli minisztert a Pentagon.
   
Saul Mofáz, az ellenzéki Kadima párt és a parlamenti ellenzék vezetője elítélte a tűzszünetet Facebook-oldalán. Kijelentette, hogy a hadművelet nem érte el célját, szerinte csakis idő kérdése a következő menet.    
   
Az izraeli hadsereg csütörtökön közölte, hogy a tűzszünet hatályba lépése után néhány órával "terrorista tevékenyég" gyanújával őrizetbe vett Ciszjordániában 55 palesztin szélsőségest. Az őrizetbe vettek különböző szervezetekhez tartoznak, és vannak közöttük magas rangúak is - tették hozzá. A hadsereg rendszeresen őrizetbe vesz palesztin szélsőségeseket a Jordán nyugati partján, de ritkán fordul elő, hogy rövid időn belül ilyen sokat.
   
Iszmaíl Haníje, a gázai Hamász-kormány vezetője csütörtökön felszólította az összes palesztin szervezetet, tartsák tiszteletben az Izraellel megkötött tűzszünetet.
   
A tűzszünet megkötése után Mahmúd Abbász, a Palesztin Autonómia elnöke telefonon gratulált Haníjének a "győzelméhez" – tudatta közleményben a Hamász-kormányfő irodája.
   
Peking csütörtökön üdvözölte a gázai tűzszüneti megállapodást és elítélte a szerdai tel-avivi buszmerényletet, csakúgy, mint a terrorizmus minden formáját - derült ki a kínai külügyi szóvivő közleményéből, aki egyben megerősítette, hogy országa támogatja az önálló és független palesztin állam létrehozását.
  

A Gázai övezet rakétáinak megsemmisítésére múlt szerdán indított nyolcnapos izraeli hadművelet mindkét oldalon komoly veszteségeket okozott - jelentette Shiri Zsuzsa, az MTI jeruzsálemi tudósítója. Az izraeli légierő a gázai hadművelet során mintegy 1500 bevetést hajtott végre.

Megtámadta a Hamasz 19 katonai irányító központját, megölt 30 parancsnokot, elpusztított 980 rakétakilövőt és 140 fegyvercsempész–alagutat. Szétlőtt 66 föld alatti bunkert, a Hamász 42 katonai táborát és kiképzőközpontját, 26 fegyverműhelyt és -raktárat, valamint több tucat - rakéták indítására - alkalmas szerkezetet. Izrael irányába több mint 1500 rakétát indítottak a Gázai övezetből, ebből 882 lakatlan területen csapódott be, 58 pedig lakóövezetben.

Gázai egészségügyi források szerint a hadműveletnek legalább 163 palesztin áldozata volt, és több mint 1200-an megsebesültek. A halálos áldozatok közül legalább 91-en civilek voltak, köztük 28 gyermek és 13 nő. A Gázai övezetben hét palesztint nyilvánosan kivégeztek, mert Izraellel való együttműködéssel vádolták meg őket. Izraeli oldalon öten vesztették életüket, közöttük egy katona is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.