Gázai tűzszünet

Magyarországi palesztin vezető: Izraelt meglepték a térség változásai

Aref Mohamed, a Magyarországon Élő Palesztinok Egyesületének elnöke szerint az arab tavasz rengeteg változást hozott a közel-keleti térségben, az arabok már határozottabban állnak ki a palesztinok mellett, és Izrael csak most ismerte fel ezt a fordulatot.

2012.11.22 16:33MTI

Aref Mohamed az MTI-nek csütörtökön azt mondta, Izrael azért indított támadást a Gázai övezet ellen, mert hamarosan választások lesznek az országban, és a kormány növelni akarja a támogatottságát. Egy további indokként említette, hogy a palesztinok azt tervezik, státusuk megváltoztatását kezdeményezik az ENSZ-ben november végén, és Izrael ebben akarja megakadályozni őket. Mahmúd Abbász palesztin elnök azonban mindenképpen benyújtja ezt a kezdeményezést - hangsúlyozta.
   
A Palesztin Hatóság Izrael és az Egyesült Államok tiltakozása ellenére úgy határozott, november 29-én szavazást kér az ENSZ Közgyűlésében arról, hogy "megfigyelő" helyett "nem tag megfigyelő" legyen a palesztin jogállás az ENSZ-ben.
   
Aref Mohamed kiemelte, a palesztinok békét szeretnének, erről tanúskodnak elnökük nyilatkozatai is. Izrael azonban nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni - mondta.
   
Úgy vélte, a béketárgyalások folytatásában sokat segíthetne az Egyesült Államok, amely közvetítőként már korábban is több sikert elért a régióban.
   
Arról is beszélt, hogy nagyon rossz a helyzet a Gázai övezetben, rengeteg a sebesült és az összeomlott ház. Hosszú idő kell ahhoz, hogy a helyiek kiheverjék a történteket, olyan, mintha földrengés sújtotta volna az övezetet - fogalmazott. Hozzátette, Izrael olyan fegyvereket is bevetett a támadásokban, amilyeneket korábban még nem használt.
   
Szerda este az egyiptomi külügyminiszter bejelentette, hogy létrejött a tűzszüneti megállapodás Izrael és a Gázai övezetet hatalmában tartó Hamász radikális palesztin mozgalom között. A megállapodással a Hamász vállalta az övezetből kiinduló rakétatámadások leállítását, Izrael pedig azt, hogy megszünteti a radikális szervezet vezetőinek célzott likvidálását és a Gáza elleni összes hadműveletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.