Gázai tűzszünet

Peking üdvözli a tűzszünetet és elítéli a terrorizmus minden formáját

Peking üdvözli a gázai tűzszüneti megállapodást és elítéli a szerdai tel-avivi buszmerényletet, csakúgy, mint a terrorizmus minden formáját - hangoztatta csütörtökön a kínai külügyi szóvivő, egyben megerősítette, hogy országa támogatja az önálló és független palesztin állam létrehozását.

2012.11.22 16:13MTI

Ugyancsak csütörtökön Pekingbe érkezett Basszam asz-Szalhe, a palesztin elnök, Mahmud Abbász megbízottja, aki tájékoztatni fogja vendéglátóit a gázai helyzetről, de tárgyalásain sajtóértesülések szerint Palesztina jövőbeni ENSZ-tagsága, illetve az ahhoz vezető út lesz a fő téma.
   
Asz-Szalhe a Hszinhua hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, tudják, hogy az Egyesült Államok nyomást fog gyakorolni az érintett felekre, hogy Palesztina ne legyen a világszervezet teljes jogú tagja, de a palesztinok számítanak Kína támogatására, ami - véleménye szerint - annyit nyom a latban, mint Amerikáé az ellenoldalon. A politikus pénteken találkozik a kínai külügyminiszterrel.
   
A külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette, Kína ellenzi a terrorizmus minden formáját, elítél minden olyan cselekményt, amely ártatlan polgárokat sért. Peking felszólította Izraelt és Palesztinát, hogy állítsa le az erőszakot, előzzék meg a feszültség továbbterjedését.
   
Hua úgy vélte, hogy a konfliktus oka a béketárgyalások elhúzódása, s arra sürgette a nemzetközi közösséget, hogy segítse elő a béketárgyalások felújítását.
   
A szóvivő Palesztina ENSZ-tagságáról szólva kijelentette: Kína támogatja, hogy teljes mértékben szuverén és független államként az 1967-ben megállapított határokkal, Kelet-Jeruzsálem fővárossal Palesztina a világszervezet tagja legyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.