Több tucat halott

A szíriai légierő megtámadott egy északnyugati várost

A szíriai légierő támadást hajtott végre csütörtökön a felkelők kezén lévő, stratégiai fontosságú Maaret-an-Númán város ellen, több tucatnyi halálos áldozat van, köztük több gyerek.

2012.10.18 18:47MTI

"Negyvennégy holttestet hoztunk ki a romok alól, köztük több gyerekét" - mondta egyikük, aki egy iskolaépületben kialakított szükségkórház alkalmazottja. Az AFP tudósítója a kórház folyosóin fehér lepelbe burkolt tucatnyi holttestet látott, valamint műanyag zsákokat, amelyekre az volt írva: "testrészek". A bombatámadásokban leomlott két lakóépület és egy mecset, amelyben sok nő és gyerek volt éppen. A nyilatkozó orvos szerint mindössze három túlélője van eddig a bombázásnak, köztük egy kétéves gyerek. A szíriai légierő vadászbombázói egész délelőtt támadták a várost. Közben többször végeztek zuhanórepülést, és ezek közben dobták le bombáikat a városra és annak peremén a felkelők állásaira. 

A felkelők ostrom alatt tartják a térség legjelentősebb laktanyáját, amely még a rendszerhű hadsereg kezén van. Az Idlíb tartományban található Maaret-an-Númán azért stratégiai jelentőségű, mert a Damaszkuszt Aleppóval összekötő úton található. A felkelők két héttel ezelőtt vonták az ellenőrzésük alá. Az Avaaz civilszervezet szerint a szíriai konfliktus kezdete óta legalább 28 ezer ember tűnt el az országban, de számuk akár 80 ezer is lehet. Az ellenzéki aktivistákat segítő kampányhálózat jogvédő szervezetek adataira alapozza becslését, de ezeket az adatokat más forrásból egyelőre nem lehet megerősíteni. 

2011. márciusa óta több mint 33 ezer ember halt meg a felkelésben és a polgárháborúban. "A biztonsági szolgálatok és a félkatonai szervezetek tagjai az utcán rabolják el az embereket, a kínzóközpontokba szállítják őket, és utána nem lehet tudni semmit a sorsukról. Ez egy módszeres stratégia a lakosság megfélemlítésére. Az, akinek elrabolták a férjét vagy a gyerekét, és nem tud a sorsukról semmit, már nem mer tüntetésen részt venni" - mondta Alice Jay, az Avaaz kampányigazgatója. A szervezet egy videofelvételt csatolt csütörtöki közleményéhez. 

Ezen az látszik, amint két katona megállít egy férfit és egy nőt, a földre kényszerítik, majd elvonszolják őket. A filmen egy férfi elmondja, hogy a feleségét fél évvel ezelőtt elrabolták, és azóta nem tud róla semmit.

Az Avaaz átadja dokumentumait az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának, mert állítása szerint ezek az emberrablások emberiesség elleni bűncselekményeknek számítanak. Az Egyiptomban menedékre találó szíriai menekültek száma elérte a 150 ezret, ami azt jelenti, hogy az utóbbi egy hónapban 55 ezren érkeztek az észak-afrikai arab országba - közölte csütörtökön Mohamed Dajri, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyiptomi igazgatója. 

Hozzátette, hogy közülük azonban mindössze 4800-an regisztráltatták magukat az ENSZ-szervezet kairói irodájánál. Arra kérte az egyiptomi hatóságokat, hogy segítsenek az UNHCR-nek megoldani a szíriai menekültek "egyre súlyosabb helyzetét". Egy meg nem nevezett ENSZ-tisztségviselő annak a véleményének adott hangot, hogy a Szíriából menekülteket befogadó szomszédos országok - Törökország, Libanon, Irak és Jordánia - már telítődtek, ezért áramlanak át sokan Egyiptomba, ahol olcsóbb a megélhetés. Az ENSZ múlt heti közlése szerint eddig összesen 340 ezer ember menekült el Szíriából.
 
Öngyilkos merényletet hajtott végre egy motorkerékpáros csütörtökön a szíriai belügyminisztérium damaszkuszi épülete közelében, de tettének rajta kívül nincs más áldozata - közölte a biztonsági szolgálatok egy meg nem nevezett tisztségviselője. Az eset a minisztériumi épülettől 300 méterre történt. Ugyanebben a negyedben található a hírszerző szolgálatok több részlegének székhelye is - tette hozzá.
 
A Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere elleni felkelés 2011. márciusi kezdete óta a fővárosban - amely egyúttal a legszigorúbban védett városa az országnak - számos robbantásos merénylet történt, köztük több öngyilkos merénylet, ezek célpontjai főleg kormányzati, illetve a biztonsági szolgálatokhoz tartozó épületek voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.