A hadsereg előrenyomulása Közép-Szíriában

A szíriai légierő tovább bombázza az északi területeket

A szíriai légierő folytatta az északi területek bombázását csütörtök reggel, hogy megakadályozza a felkelők térnyerését, az ország középső részén a hadsereg pedig újabb kísérleteket tesz a hónapok óta ostromlott Kuszair település bevételére.

2012.10.18 12:53MTI

Ismét légicsapások érték Maarrat-en-Numánt és környékét, amely kulcsfontosságú helyen, a Damaszkusz fővárost az északi nagyvárossal, Aleppóval összekötő, majd a török határ felé haladó főút mentén fekszik, és a lázadók kezén van. A felkelők többször nehézgépfegyverekkel lőttek a vadászgépekre, sikertelenül.

Ugyanabban a körzetben a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) és a dzsihádista an-Noszra Front harcosai csütörtök reggel is lőtték Vádi-Daíf katonai támaszpontját, amelyet még a hadsereg ellenőriz - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A felkelők szerint Bassár el-Aszad elnök rezsimjének mintegy 250 katonája sáncolta ott el magát nagy mennyiségű fegyverrel és lőszerrel.

Aleppóban a hadsereg több lázadó negyedet és környékbeli falut támadott. A közép-szíriai Homsz tartományban a tüzérség ismét lőtte Kuszairt. A várost hevesen ostromolják a kormányerők, amelyek az utóbbi napokban több környező falut bevettek. Damaszkusz Jarmúk negyedében kilenc holttestet találtak a londoni központú OSDH szerint, amely orvosok és aktivisták szíriai hálózatára támaszkodva közli híreit.

Lahdar Brahimi algériai diplomata, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja szombaton Damaszkuszba utazik, és találkozik Valíd Muallem külügyminiszterrel - közölte Dzsihád Makdiszi szíriai külügyi szóvivő. Brahimi a térségben tett körútja végén látogat a szíriai fővárosba, ahol a hivatalos sajtó szerint a hatóságok kedvezően fogadják az általa folytatott "kis lépések politikáját". Szerdán felszólította a szembenálló feleket, hogy a legszentebb muzulmán ünnep, az október 26. és 28. között tartandó íd al-adha idejére tartsanak fegyverszünetet, Aszadot pedig külön kérte, hogy vállaljon ebben vezető szerepet.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök csütörtökön kuvaiti lapoknak nyilatkozva a szíriai harcok leállítását szorgalmazta, s elfogadhatatlannak nevezte az ártatlanok gyilkolását. Ugyanakkor nem támogatta azt a török javaslatot, hogy Aszad elnök távozzon, és Fárúk as-Saraa alelnök lépjen a helyére. "A megoldásnak szíriainak kell lennie, s a szíriai népből kell jönnie" - hangoztatta az iráni államfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.