Az ENSZ-főtitkár szólított fel

Szíria: nem lesz egyoldalú tűzszünet

Damaszkusz visszautasította szerdán Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólítását, hogy hirdessen egyoldalúan tűzszünetet, s ehelyett azt követeli, hogy előbb a felkelők hagyjanak fel az erőszakkal.

2012.10.10 16:48MTI

Megmondtuk Ban Ki Munnak, hogy küldjön megbízottakat azokba az államokba, amelyek befolyást gyakorolnak a fegyveres csoportokra, "pénzelik, felfegyverzik és kiképezik őket, mint Szaúd-Arábia, Katar és Törökország", és érjék el, hogy azok vessenek véget az erőszaknak - közölte egy nyilatkozatban a szíriai külügyminisztérium szóvivője.

Az ENSZ főtitkára kedden egyoldalú tűzszünet kihirdetésére szólította fel a szíriai rezsimet, az ellenzéki erőktől pedig a fegyvernyugvás tiszteletben tartását kérte.

A szóvivő szerint a tűzszünet kérdését már megvitatták Ban Ki Munnal október elején, amikor Valíd Moallem szíriai külügyminiszter részt vett az ENSZ Közgyűlésének őszi ülésszakán. Akkor emlékeztették rá, hogy két alkalommal is tűzszünetet rendeltek el, de "a fegyveres csoportok kihasználták az alkalmat a bevetéseik területi kiterjesztésére, és megsokszorozták a lakosság és a katonaság veszteségeit".

A kormány azt várja, hogy a küldöttek keressék fel az említett országokat, majd tájékoztassák a szíriai hatóságokat az eredményről, hogy meg lehessen hozni a megfelelő intézkedéseket - közölte a szóvivő.

A konfliktus kezdete óta kétszer hirdettek tűzszünetet - az arab országok és az ENSZ megfigyelői jelenlétében -, de egyik esetben sem tartották be. Az ellenfelek kölcsönösen egymást vádolták a megsértésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.