Washington még nem fordult kérelemmel hozzájuk

Svédország nem adja ki az USA-nak Assange-ot, ha halálbüntetés vár rá

A svéd igazságügyi szervek nem adnák ki az Egyesült Államoknak Julian Assange-ot, ha ott esetleg halálbüntetés várna rá.

2012.08.21 13:30MTI

Cecilia Riddselius, a svéd igazságügyi minisztérium bűnügyekkel és nemzetközi együttműködéssel foglalkozó igazgatóhelyettese leszögezte: "Soha nem fogunk kiadni olyan személyt, aki halálbüntetésre számíthat". Az Egyesült Államoknak - Assange kiadatása esetén - szavatolnia kell, hogy a fogolyra semmilyen esetben sem szabnak ki halálbüntetést - tette hozzá Riddselius. Azt is közölte, hogy Washington egyelőre nem is fordult hivatalos kiadatási kérelemmel Svédországhoz, és a brit hatóságoktól sem kérte ugyanezt. 

A Scotland Yard európai elfogatóparancs alapján vette őrizetbe 2010 decemberében az ausztrál férfit, akit a svéd hatóságok több rendbeli szexuális bűncselekménnyel gyanúsítanak. Assange ugyanis Svédországban élt egy ideig, ahol két svéd nő vádolta meg nemi erőszakkal és szexuális zaklatással. Nagy-Britannia tavaly novemberben úgy döntött, hogy kiadja Svédországnak a férfit, akinek ugyanakkor az Egyesült Államokban is felelnie kellene egy másik tettéért. 

A 41 éves ausztrál állampolgár Assange által alapított kiszivárogtató portál, a WikiLeaks csaknem 400 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot szerzett meg, és az elmúlt néhány évben ezek jelentős részét át is adta médiapartnereinek, súlyos károkat okozva az Egyesült Államoknak. Assange június 19. óta Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik, s a latin-amerikai ország augusztus közepén bejelentette, hogy megadja számára a politikai menedékjogot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.