12-es tanács

Assange-ügy: újabb szervezet biztosítja támogatásáról Ecuadort

A Dél-amerikai Nemzetek Uniója (Unasur) is támogatásáról biztosította vasárnap Ecuadort Nagy-Britanniával szemben, Julian Assange-nak, a WikiLeaks oknyomozó portál alapítójának ügyében.

2012.08.20 08:00MTI

Az Unasur 12 tagországának külügyminiszterei a délnyugat-ecuadori Guayaquiban tartott tanácskozásukról közös nyilatkozatot adtak ki, "szolidaritásukról biztosítva" a quitói kormányt. Egyúttal felszólították a szemben álló feleket, hogy folytassanak párbeszédet egy kölcsönösen elfogadható megoldás elérése érdekében.

Két nappal korábban a Hugo Chávez venezuelai elnök által létrehozott bolivári szövetséghez (ALBA) tartozó latin-amerikai államok biztosították támogatásukról Ecuadornak azt a döntését, hogy menedékjogot nyújt Julian Assange-nak.

Quitó ezt négy napja jelentette be, miután a brit külügyminisztérium ismét közölte: "jogi kötelezettsége és eltökélt szándéka" kiadni Assange-t a svéd hatóságoknak. Az ecuadori lépésre válaszul London jelezte, hogy nem engedi ki az országból a WikiLeaks alapítóját, s közvetve arra figyelmeztette Ecuadort, hogy megrohamozhatja nagykövetségét.

A 40 éves ausztrál állampolgár Assange portálja becslések szerint csaknem 400 ezer amerikai diplomáciai iratot szerzett meg, és az elmúlt néhány évben ezek jelentős részét át is adta médiapartnereinek, súlyos károkat okozva az Egyesült Államoknak. A svéd hatóságok azonban nem emiatt, hanem szexuális bűncselekmények gyanújával körözik, Assange két egykori munkatársának feljelentése alapján.

Assange tagadja a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja. Attól tart, hogy Svédországból az Egyesült Államokba küldik, ahol állítása szerint valószínűleg halálbüntetést maguk után vonó bűncselekményekkel vádolnák meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.