Megkérdőjelezték Assange vezetését

Elfordulnak a támogatók a WikiLeaks-től

A másfél hónapja a londoni ecuadori nagykövetségen tartózkodó Julian Assange vállalta magára azt a Twitter hoaxot, ami miatt repedések jelentkeztek az általa felépített közösség falain.

2012.08.01 13:09Konrád - ma.hu

David House, az MIT kutatója, jó barátja a szivárogtató amerikai katonának, Bradley Manningnek, és ügyében tanúskodott is, de most átgondolja, hogy továbbra is támogassa-e a WikiLeakset miután kiderült, Assange weboldala indította az átverést. Saját Twitter oldalán beszélt az ügyről. 

A hétvégén egy, a New York Times korábbi főszerkesztőjének, Bill Kellernek a neve alatt jelent meg egy írás, amiben a világ leghíresebb szivárogtató oldalának a védelmére kelt. A szerző remekül utánozta Keller hangját, miközben támogatókat próbált toborozni a WikiLeaks számára - kijelentve, hogy Assange az alkotmány első kiegészítésekének védelme alá esik, dacára annak, hogy az Obama adminisztráció háborút visel ellene.

A reakciók többsége a publicisztikát briliánsan ravasznak vagy ravaszul briliánsnak nevezte, ami még a Times tech rovatvezetőjét, Nick Biltont is átverte, aki a linket kitwittelte több mint százezer követőjének - jelezve, hogy “Nagyon Fontos” és érdemes elolvasni. Órákkal később a WikiLeaks Twitterén elismerték, hogy “Assange és csapata” áll a dolog mögött. Ez a vallomás még Assange szervezetének legelhivatottabb támogatói között is kételyeket ébresztett.

House még a tavalyi év folyamán kapott idézést, hogy tanúskodjon a WikiLeaks esküdtszék előtt, ahol az ötödik kiegészítésre hivatkozva megtagadta, hogy a WikiLeakshez, Assangehoz, Manninghez és társaikhoz - köztük az ismert biztonsági szakértő és hacker, Jacob Appelbaumhoz – fűződő kapcsolatáról vallomást tegyen.

A hackerek HOPE konferenciáján House elmondta a Forbesnak: “Akár börtönbe is mennék, hogy megvédjem Juliant, Appelbaumot, a WikiLeaks-et, Bradley Manninget vagy bárki mást, aki tagja a mozgalomnak”. Kedden már egészen másképpen beszélt: “mindaddig, míg a #WikiLeaks, az Open Government ikonja, Assange bohóckodásai rossz fényt nem vetnek mindannyiunkra” - áll House tweetjében. A következő üzenetben azt írta “amíg Assange irányítja a #WikiLeakset, addig a támogatók veszélybe kerülhetnek Assange vezetői hibái miatt”.

House a maga részéről az Open Government szivárogtatóinak biztonságát tartja a legfontosabbnak, és úgy véli, Assange eltávolodott ettől a céltól. Éppen ezért vagy le kell váltani a férfit a WikiLeaks éléről, vagy a WikiLeakset kell kivonni az OpenGov mozgalomból. Azt is felrója a férfinak, hogy rossz lépései egyáltalán nem használtak Manningnek.

Míg Assange a nagykövetség biztonságában van, a fiatal katona közel 800 napja van előzetes letartóztatásban - dacára annak, hogy az ENSZ, több brit képviselő és nemzetközi szabadságjogi szervezetek is tiltakoznak amiatt, ahogy az USA bánik Manninggel. Egyesek szerint a fogva tartási körülményei kínzással érnek fel, ügyvédje, David Coombs a közel kéttucat vádat semmisnek akarja nyilváníttatni a hadsereg rossz bánásmódja miatt. Mivel “az ellenség megsegítésével” is vádolják, Manning akár életfogytig börtönben maradhat. Coombs reméli, ezt a vádat ejtik még az ügyfele jövőre esedékes első meghallgatása előtt.

Noha House kedd este már nem válaszolt a hozzá intézett kérdésekre, az internet továbbra is lázban ég. Bár kevesen keltek Assange védelmére, House hozzáállásának megváltozása komoly vitát indított el. Jacob Applebaum több ízben is megkérdőjelezte House indítékait. Bár nem állt ki Assange mellett, a nagy támogató hirtelen pálfordulása ellen mégis kikelt.

Egyenesen odáig ment, hogy David House-t besúgónak nevezte. Elismeri, hogy Assange akcióit érheti kritika, de ő az ilyet közvetlenül Juliannak mondja el. Többen egyetértenek ezzel a váddal, van, aki szerint a kormánynak át kellett csábítani valakit, mint ahogyan azt megtették a Manninget lebuktató Adrian Lamo hackerrel is.

Az elmúlt hetekben egy új szivárogtató oldal alakult, Par:anoia néven, ami az Anonymus hackercsoporttal, vált vállnak vetve, küzd az igazságért, és úgy gondolják, az információkat úgy is meg lehet osztani, hogy az ne valaki egóját táplálja - egyértelműen utalva ezzel Assangera.
Negyven évvel az után, hogy a Washington Post kirobbantotta a Watergate ügyet, az amerikai kormánynak még mindig nem sikerült átláthatóvá válnia, és dacára annak, hogy Obama elnök éppen az ellenkezőjét állítja, az ország vezetése igyekszik mindent elpusztítani, ami az alkotmány első kiegészítéséből megmaradt. Még Obama legnagyobb kihívója is az átláthatóság és a szivárogtatók megvédése mellett kampányol, kijelentve, hogy a kormány csak titkolózik az emberek magánélete viszont folyamatos megfigyelés alatt áll. 

A már említett Par:anoia projekt egyik forrása szerint “Az a fontos, hogy az információ napvilágot lásson, nem az, ki fedi fel a valóságot”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.