Assange-ügy

Assange mindennapjai Ecuador londoni nagykövetségén

A Wikileaks alapítójának, Julian Assange-nek zuhanyozó, mikrohullámú sütő, futópad és internetre kapcsolt számítógép áll a rendelkezésére abban a kis helyiségben, amelyben két hónapja él Ecuador londoni nagykövetségén - mondták el a barátai.

2012.08.20 20:14MTI

Vaughan Smith, akinek udvarházában több mint egy éven át lakott Assange, amikor 2010-es őrizetbe vétele után házi őrizetbe helyezték, úgy véli, hogy a nagykövetségen a körülmények "kezdetlegesek", de komfortosak. Smith a múlt héten látogatta meg a Wikileaks-alapítót a nagykövetségen.

"Ez biztosan nem rosszabb, mint egy börtöncella" - mondta. "Főleg azért, mert használhat számítógépet és internetet".

Assange június 19. óta él a nagykövetségen, az elegáns Knigthsbridge negyed egyik házában, a Harrods áruház közelében. Ecuadortól politikai menedékjogot kapott. El szeretné kerülni, hogy kiadják Svédországnak, ahol két fiatal nő nemi erőszakkal vádolja. Assange attól tart, ha kiadják Svédországnak, előfordulhat, hogy az Egyesült Államokba küldik tovább, ahol szerinte kémkedésért halálra is ítélhetik, mert 2010-ben a Wikileaks amerikai diplomáciai táviratokat tett közzé az interneten.

Miközben egyre hevesebb a vita Ecuador és a férfi kiadatásához ragaszkodó Nagy-Britannia között, Assange a követségi épület első emeletén él bezárkózva. Vasárnap egy rövid időre kiment a balkonra, hogy tízperces beszédet mondjon néhány száz támogatójának és az újságíróknak.

Vaughan Smith szerint Assange a futópadon gyakorolva őrzi kondícióját, mikrohullámú sütőben melegítheti az ételt, és órákat tölt a számítógép előtt. Nem tartotta valószínűleg, hogy a közeli Harrodsból rendelne. "Azt hiszem, az ételért fizetnie kellene, és annyi pénze nincsen".

Assange a szobáját hálószobára és dolgozószobára osztotta fel, és a lehető legtisztábban tartja a helyiséget.

"Látogatókat fogadhat és dolgozhat. Sok a tennivalója, jogi csatát vív a (Wikileaks számláit zároló) Visa és MasterCard cégekkel, itt ez a svéd ügy, és igyekszik működtetni a honlapot" - mondta Smith.

Smith, aki obsitos katonából lett újságíró, biogazdálkodó és a szólásszabadság harcosa, 20 ezer fontot adott kölcsön Assange-nek, hogy kifizethesse az óvadékot, és továbbra is jóban van vele, bár nem biztos benne, hogy viszontlátja a pénzét.

A Wikileaks szóvivője, Kristinn Hrafnsson, aki az elmúlt két hónapban többször is meglátogatta Assange-t, nem látott nála fényterápiás lámpát, amellyel több brit média szerint az egészségét karbantartja. Ehelyett az ablakban napozik. Hozzászokott a kemény életmódhoz - mondta a szóvivő.

A Wikileaks 2006-os létrehozása után Assange hozzászokott ahhoz is, hogy gyakran kell költözködnie, szükség esetén barátok kanapéján aludnia.

Vasárnap úgy tűnt, hogy jó formában van, üde volt az arcszíne és rendezett az öltözéke. "Van lelkiereje" - mondta Hrafnsson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.