Megoldás vagy rasszizmus?

Börtönszigetre küldenék az ausztrálok a bevándorlókat

Az ausztrál kormány elfogadta azt a törvényjavaslatot, aminek értelmében az emigránsokat a kontinenstől távol lévő szigeteken létrehozott ellenőrző központokba szállíthatják.

2012.08.16 19:05Konrád - ma.hu

A kritikusok szerint a törvény rasszista és durván megsérti az ország által vállalt emberi jogi kötelezettségeket. Az alsóház képviselői által megszavazott határozat szerint Pápua Új Guineán és Nauru szigetén hoznának létre táborokat a menekültek számára. A törvény célja, hogy csökkenjen az embercsempészet és a legális emigráció kerüljön előtérbe.

A törvény értelmében a rendkívül veszélyes hajóutat választó bevándorlókat feltartóztatják és a Csendes-óceán szigetein lévő táborokba szállítják. Csak júniusban több mint 150 menekült fulladt a tengerbe mikor hajójuk elsüllyedt Ausztrália felé menet.

Ellenzői szerint a törvény sérti az emberi jogokat. A munkáspárti Melissa Park szerint a törvényjavaslat “a legalja annak, amire nemzetként képesek vagyunk”. A parlamentnek átadott közleménye szerint az, hogy határozatlan időre táborokba zárják a menekülteket a szigeteken, komoly aggodalmakra ad okot, hiszen az ilyen jellegű elzárás komoly mentális megterhelést ró az emberekre.

A korábbi miniszterelnök Malcom Fraser a javaslatot egyszerűen”rasszistának” nevezte, kiemelve, hogy a legsebezhetőbbeket büntetik majd vele. “Nincs megszabva mennyi ideig lesznek a táborokban az emberek, teljesen bizonytalan”.

A parlament nem sokkal azután szavazta meg az új törvényt, hogy Gillard miniszterelnök bemutatta a jelentést az Indonéziából hajóval érkező bevándorlók növekvő számáról. A jelentések szerint legalább három hajót állítottak meg az ausztrál hatóságok kedden, több mint 150 emberrel a fedélzetükön. Az év eleje óta több mint 50 hajó érkezett Ausztráliába, amiken bőven 4000 fölött volt a bevándorlók száma.

A törvény ötlete nem új keletű. Még 2001-ben John Howard miniszterelnöksége idején álltak elő a “Pacific Solution” nevű kezdeményezéssel. Ennek értelmében az ausztrál haditengerészet a Csendes-óceán szigetein szoros őrizet alatt tartotta volna a bevándorlókat. 2008-ban a javaslatot elvetették, mert úgy találták nem egyeztethető össze az ország által vállalt emberi jogi kötelezettségekkel. De úgy tűnik most különösebb fennakadás nélkül át fog menni az Ausztrál szenátuson, és a központok egy hónapon belül megnyílhatnak.

Úgy tűnik, Ausztráliában bekeményítettek

Képek - Sokkoló cigarettásdobozok Ausztráliában: a világon a legszigorúbban itt tiltják a cigaretták reklámozását >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.