Új irány: Ausztrália

Bevándorlók térítettek el egy Szingapúrba tartó hajót

Az általa kimentett bevándorlók támadásától tartva irányt váltott és Ausztráliában kötött ki egy Szingapúrba tartó kereskedelmi hajó.

2012.08.16 10:29MTI

A 67 illegális bevándorlót valószínűleg a csendes-óceáni Nauruban vagy Pápua Új-Guineában található táborokba deportálják majd - jelentette ki csütörtökön Jason Clare belügyminiszter. Az ausztrál szenátus a tervek szerint éppen csütörtökön fogadja el az ezt lehetővé tévő új bevándorlási törvényt, amelynek célja, hogy elriassza a potenciális menedékkérőket az Ausztráliába vezető, rendkívül veszélyes hajóúttól. 

Az ellenzék képviselői keményebb büntetést követelnek a hajót fenyegetésekkel eltérítő menekültekre, akiket szerintük bíróság elég kellene állítani kalózkodásért. Az egyes információk szerint közel-keleti származású bevándorlók az indonéziai Jáva szigetéről próbáltak eljutni a 400 kilométerre fekvő, Ausztráliához tartozó Karácsony-szigetre. 

A túlzsúfolt halászhajó utasai hétfőn reggel vészhívással riasztották az ausztrál tengeri mentőket, aki pedig értesítették a közelben hajózó kereskedelmi hajókat. Elsőként egy norvég autószállító hajó reagált, és miután a tengeri jognak megfelelően kimentette a bevándorlókat, eredeti úti célja, Szingapúr felé folytatta útját.
 
"Amikor a menekültek erről tudomást szereztek, nagyon erőszakosak lettek, és a hajó kapitánya inkább úgy döntött, visszafordul a Karácsony-sziget felé" - mondta el Clare egy ausztrál rádiónak. A kapitány az ausztrál hatóságoknak azzal magyarázta a döntését, hogy féltette a hajó legénységének épségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.