Ausztria

Kórházi megfigyelés alatt tartják a kígyómarást szenvedett magyar fiút

Egyelőre kórházi megfigyelés alatt tartják az Ausztriában kígyómarást szenvedett magyar fiút.

2012.08.16 11:53MTI

Az amstetteni kórház sajtóügyeletese hozzátette, részleteket adatvédelmi okokból nem közölhet az esetről. Az ÖAMTC osztrák autóklub közlése szerint a 12 éves fiút szerdán az alsó-ausztriai Hochkar hegységből szállították kórházba mentőhelikopterrel, mivel egy keresztes vipera megmarta a kezén. A kígyómarás heves allergiás reakciókat váltott ki, de a fiú nem volt életveszélyben. 

Az Osztrák Vöröskereszt alsó-ausztriai tartományi szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, Ausztriában és azon belül Alsó-Ausztria tartományban is nagyon ritkán fordul elő viperamarás. Évenként egy-két esetre van példa. A kígyó alapvetően kerüli az embert, magától nem támad, csak akkor mar, ha megijesztik vagy beszorítva érzi magát és nem tud menekülni. Kígyómarás esetén a legfontosabb teendő, hogy az ember megőrizze a nyugalmát, ne mozogjon, a sebhez ne nyúljon és hogy értesítse a mentőket - mondta Andreas Zenker. 

A kígyómarás helyét egy kevés vízzel le lehet mosni, de nem szabad piszkálni vagy kivágni. Az állatot, ha van rá mód, a fajta biztos azonosítása érdekében mindenképpen ajánlott lefényképezni, például mobiltelefonnal. Befogását inkább ajánlatos kerülni, mert fennáll a kockázata, hogy az első után a második harapásra is maradt még elegendő mérge - mondta Zenker. "Ezt csak akkor tegye az ember, ha nagyon biztos a dolgában" - fogalmazott.
 
Az osztrák mentőszolgálat a 144-es hívószámon az egész ország területén hívható, akkor is, ha a baleset helyszínén gyenge a mobiltelefon-hálózat térereje vagy a hívó szolgáltatójának nincs abban a körzetben hálózata - tette hozzá a vöröskereszt szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.