Elrabolták a teherhajó személyzetének két tagját

Kalóztámadás Nigéria partjainál

Fegyveres kalózok támadtak rá egy nigériai kikötő közelében horgonyzó teherhajóra, és elrabolták a személyzet két tagját - adta hírül szerdán egy tengeri biztonság felett őrködő szervezet.

2012.02.29 11:11MTI

A tájékoztatás szerint kedden nyolc, géppisztollyal felszerelkezett nigériai tengeri rabló nyitott tüzet egy curacaoi (Curacao Hollandia társult állama, a karib-tengeri Kis-Antillákhoz tartozó ABC-szigetek legnagyobb és legnépesebb tagja) bejegyzésű teherhajóra Port Harcourt partjainál. Mint ahogy azt Noel Choong, a Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (IMB)  kalózkodást figyelő Kuala Lumpur-i központjának vezetője elmondta, a támadók először kirabolták a személyzetet, majd egy kis  motorcsónakkal elmenekültek a helyszínről magukkal hurcolva a hajóskapitányt és a főgépészt.

A teherhajó fedélzetéről eltűnt még egy személy, de róla nem tudni, hogy a kalózok fogságába esett-e, míg egy negyedik utas megsebesült. Choong megjegyezte, hogy a holland tulajdonban lévő hajó fagyasztott árut szállított, s a 14 fős személyzet tagjai orosz, ukrán és Fülöp-szigeteki állampolgárok, de arról már nem közölt részleteket, hogy a foglyul ejtett személyeknek milyen állampolgárságuk van. 
   
Choong felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben megszaporodott kalóztámadások miatt a nyugat-afrikai partoknál hajózóknak különösen ébernek kell lenniük, és javasolta, hogy a lehorgonyzás helyett inkább egyből menjenek a kikötőbe vagy pedig maradjanak jó távol a partoktól.
   
Hétfőn az ENSZ főtitkár-helyettese a Biztonsági Tanács előtt arról számolt be, hogy egyre nagyobb gondot okoz a tengeri rablók tevékenysége Afrika nyugati partjainál, a Guineai-öböl térségében. Mint B. Lynn Pascoe elmondta: 2010-ben 45 tengeri rablással összefüggő incidenst regisztráltak, míg tavaly már 64-et. A főtitkár-helyettes szerint az Atlanti-óceán részét képező, kőolajban gazdag öböl mentén található afrikai országoknak össze kell fogniuk, és minél előbb ki kell dolgozniuk egy átfogó stratégiát a kalózkodás ellen, amely a régió gazdaságának is jelentős károkat okoz.
   
Egy friss jelentés szerint Nigéria a különböző bűncselekmények, így a kalózkodás következményeként az országban kitermelt kőolaj körülbelül 7 százalékát veszíti el.
   
Augusztusban a brit biztosítókat tömörítő Lloyd's Market Association Nigériát, a szomszédos Benint és a környező vizeket ugyanabba a kockázati kategóriába sorolta, mint a kelet-afrikai, polgárháború tépázta Szomáliát, ahol a belpolitikai bizonytalanság különösen kedvez a kalózkodásnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.