Közelítés?

Találkozott az északi vezetőkkel a dél-koreai küldöttség

Kim Dzsong Unnal, Észak-Korea új vezetőjével és a phenjani parlament elnökével is találkozott az Észak-Koreában járt dél-koreai delegáció - mondták el a küldöttség tagjai hazaérkezésük után, egy keddi sajtótájékoztatón.

2011.12.27 17:38MTI

Ri Hi Ho, Kim De Dzsung néhai dél-koreai elnök özvegye és Hjun Dzsung Eun, a Hyundai csoport elnöknője két napot töltött Phenjanban, ahol lerótták kegyeletüket az ország december 17-én elhunyt vezetője, Kim Dzsong Il emléke előtt. Hjun elmondta, Kim Dzsong Unnal csak röviden tudtak beszélni. Kim Jong Nam, az északi-koreai parlament elnöke azonban a korábbi két Korea-közi csúcstalálkozó fontosságát hangsúlyozta, utalva a kapcsolatok javításának szükségességére. A delegáció beszámolója szerint az északi vezetők köszönetet mondtak látogatásukért.

Ju Vu Ik dél-koreai egyesítési miniszter is annak a reményének adott hangot kedden, hogy a látogatás hozzájárulhat a két Korea viszonyának javulásához. Ju bizakodása ellenére Szöul nem küldött hivatalos delegációt Észak-Koreába Kim halálát követően, a magánlátogatást pedig csak Rinek és Hjunnak engedélyezte.

Von Szei Hun, a dél-koreai hírszerzés vezetője ezzel egy időben arról számolt be, hogy értesülései szerint Phenjan a korábbi, Kim Dzsong Il vezetése alatti keményvonalas politikáját fogja folytatni. A korábbi irány folytatására utal a Kim Dzsong Unt övező propagandaoffenzíva is. Déli beszámolók szerint az észak-koreai média hatalmas kampányba kezdett "a párt, az állam és a hadsereg bölcs vezetőjeként" jellemzett fiatalabb Kim hatalmi utódlásának zökkenőmentes biztosításáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.