Léket kapott a legszerencsétlenebb helyen

Megtörték a jeget: dél-koreai kutatók menthetik ki az oroszokat

Egy dél-koreai sarkköri kutatóexpedíció jégtörője elérte hétfőn azt az orosz halászhajót, amely tíz nappal ezelőtt léket kapott az Antarktisz partjainál - közölték az új-zélandi hatóságok.

2011.12.26 08:49MTI

A Szparta nevű halászhajó 32 matrózzal a fedélzetén tíz nappal ezelőtt jégtáblának ütközött, s negyvenszer tíz centiméteres lék keletkezett rajta. A lyukra sikerült lékponyvát tenni, s a legénység tíz napon át szivattyúzta a hajófenéken felgyülemlett jéghideg vizet. Hogy könnyebbé tegyék a hajót, kidobálták a tengerbe a rakományt.

Az új-zélandi légierő egyik gépe szivattyúkat, és léktakaráshoz szükséges berendezéseket dobott le ejtőernyővel a bajba jutott legénységnek, így sikerült megmenteni a hajót, s nem süllyedt el. A jeges tenger miatt azonban a Szpartához közelebb lévő hajók nem tudtak a segítségére sietni, s csak hétfőn ért oda az Araon nevű dél-koreai sarkköri kutatóexpedíció jégtörője.

Az 55 méter hosszú, 846 tonna vízkiszorítású orosz hajó a Ross-tengeren horgonyoz, 13 fokos szögben megdőlve. A hajó fedélzetén 32 ember - 15 orosz, 16 indonéz és egy ukrán - tartózkodik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.