Világszerte csökken a fertőzések száma

Egyre több az AIDS-es Kelet-Európában

Az AIDS-világnap (december 1.) alkalmából Genfben közzétett friss statisztikai adatokból kiderül: miközben világszerte csökkenőben van az új AIDS-fertőzések száma, Kelet-Európában gyors ütemű emelkedés tapasztalható.

2011.11.30 18:25MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint tavaly 1,5 millió HIV-pozitív (azaz vírushordozó) személyt tartottak nyilván Kelet-Európában és Közép-Ázsiában. Ez a szám több, mint háromszorosa a 2001-ben kimutatott adatnak. Ugyanakkor a világ többi régiójában 15 százalékkal 2,7 millióra csökkent
a frissen fertőzöttek száma ugyanezen az időszakon belül. Gottfried Hirnschal, a WHO illetékes igazgatója szerint "valós esély nyílt arra, hogy megfékezzük ezt a járványt".
   
A betegség mindazonáltal ma is komoly veszélyt jelent, mint azt Kelet-Európa mutatja. Az orosz AIDS-központ attól tart, hogy a hatalmas országban a HIV-fertőzöttek száma a jelenleg becsült egymillióról öt éven belül akár hárommillióra emelkedhet. Ebben szerepük van az elégtelen anyagi forrásoknak is. Az idei évre ígért 600 millió rubelből (14,3 millió euró) eddig mindössze százmilliót költött az illetékes tárca prevenciós programokra - panaszkodott a központot vezető Vagyim Pokrovszkij az Interfax hírügynökségnek. Különösen veszélyeztetettnek számítanak a 25-35 év közöttiek. E korosztályon belül minden 50. férfi magában hordozza a halálos vírust.
   
Európán kívül változatlanul Afrika képezi az AIDS-járvány súlypontját. A világszerte regisztrált 34 millió HIV-pozitív személy közül 22,9 millió él a fekete földrészen. Tíz friss fertőzött közül hét szintén Afrikában található. A legtöbb AIDS-beteget a Dél-afrikai Köztársaságban tartják nyilván: 5,6 milliót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.