Szíria titkos gyárat épít Homsz tartományban

Észak-Korea tiltott nukleáris technológiával látta el Szíriát és Iránt

Észak-Korea olyan speciális acél előállításához nélkülözhetetlen technológiával látta el Szíriát és Iránt, amely rakéták, illetve urándúsításhoz használt centrifugák továbbfejlesztéséhez szükséges.

2011.11.28 19:49MTI

Évek óta ismeretes, hogy Irán titkos kereskedelmi hálózata segítségével próbált szert tenni a  keményíthető, korrózióálló (maraging) acélra, amelynek segítségével gyorsabban, s magasabb dúsítású uránt lehet előállítani - mutatott rá a Háárec, izraeli napilap.
   
Szíria Phenjan segítségével egy titkos gyárat épít Homsz tartományban, amelyet egyes jelentések szerint részben Irán finanszíroz. Az észak-koreai szakemberek egyebek között a termelési folyamat betanításánál, a hulladékkezelésnél, illetve a minőségellenőrzésnél nyújtanak segítséget Damaszkusznak. Az üzem berendezéseit már 2009-ben leszállították, és nyugati biztonsági források szerint a létesítményt 18 hónapon belül megnyithatják. A gyártósorokon nagyobb hatótávolságú rakétákhoz szükséges acélt fognak előállítani.
   
Az információt kiszivárogtató nyugati biztonsági források azt is elmondták, hogy Szíria valószínűleg továbbfejlesztett M-600-as rakétákkal akarja ellátni a Hezbollah libanoni szélsőséges síita szervezetet. A The Times című brit napilap szerint a közel-keleti ország korábban már szállított normál M-600-asokat a Nyugaton terrorszervezetként számon tartott Hezbollahnak.
   
Észak-Koreának több ENSZ-határozat tiltja, hogy bizonyos fegyvereket, vagy az előállításukhoz szükséges technológiát exportáljon.
   
Szíria állítólag Phenjan segítségével építette azt a komplexumot is, amelyet 2007 szeptemberében izraeli repülőgépek lebombáztak, és amely megszólalásig hasonlított egy észak-koreai plutóniumreaktorhoz. Bár Damaszkusz mindent megtett a bizonyítékok eltakarítására, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 2011. áprilisi jelentése arra a következtetésre jutott, hogy az izraeliek egy be nem jelentett nukleáris létesítményt semmisítettek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.