Megbékélési tervek

Az Arab Liga felfüggeszti Szíria tagságát

Az Arab Liga szombaton felfüggesztette Szíria tagságát, mert Damaszkusz nem hajtja végre a pánarab szervezet megbékélési tervét; egyúttal felszólította a szíriai hadsereget, hogy vessen véget a tüntetőkkel szembeni véres megtorlásoknak.

2011.11.12 18:09MTI

A váratlan lépés tovább növeli a Bassár el-Aszad elnökre nehezedő nemzetközi nyomást.

Az Arab Liga gazdasági és politikai büntetőintézkedések bevezetéséről is határozott, s felszólította tagállamait, hogy hívják vissza damaszkuszi nagyköveteiket - jelentette be az Arab Ligában jelenleg elnöklő Katar miniszterelnöke, Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir ász-Száni. Egyúttal találkozóra hívják a szíriai ellenzék pártjait - tette hozzá.

"Bírálat ért bennünket, amiért sokára szántuk el magunkat, de ez csak a Szíriáért érzett aggodalmunk miatt volt - mondta Hamad sejk újságíróknak Kairóban. Az Európai Unió szombaton üdvözölte az Arab Liga lépését. A nyugati hatalmak reménye, hogy arab szomszédai elszigetelik a rendszerellenes tüntetésekkel szemben hadseregét bevető Aszad elnököt, mindeddig nem teljesült. Egyes arab vezetők nem hajlottak arra, hogy sorstársuk ellen forduljanak, mivel - diplomaták szerint - attól tartottak, hogy az jelzés lenne saját, türelmetlen lakosságuk számára. Aszad azonban az után sem állította le az uralma ellen tüntetők üldözését, hogy az Arab Liga november 2-án szíriai béketervet fogadott el. A közel-keleti arab országban hét hónapja tartó erőszakos összecsapásokban az ENSZ adatai szerint eddig több mint 3500 embert halt meg. "Találkozóra hívjuk a szíriai ellenzék pártjait, hogy az Arab Liga székhelyén közös elképzeléseket alakítsunk ki az átmeneti időszakra vonatkozóan" - mondta Hamad sejk, aki egyúttal Katar külügyminisztere is.

Szíria tagságának felfüggesztése, kitiltása a tanácskozásokról csütörtökön lép életbe.

A katari kormányfő közlése szerint a döntést 18 ország szavazta meg, míg Libanon, Jemen és Szíria nemmel voksolt, Irak pedig tartózkodott. "Arra kérjük Szíria hadseregét, hogy ne vegyen részt az erőszakos cselekményekben és a polgárok meggyilkolásában" - idézett a politikus a Liga nyilatkozatából. Szíria képviselője a pánarab szervezetben kijelentette, hogy döntésével az Arab Liga megsértette saját alapokmányát, és megmutatta, hogy "kiszolgálja a Nyugat és Amerika törekvéseit".

Juszef Ahmed a szíriai televízióban azt mondta, országának tagságát csak teljes konszenzussal lehetett volna felfüggeszteni egy arab csúcstalálkozón. A lépés külön jelentéssel bír a líbiai események tükrében, ahol az ország vezetőjét, Moammer Kadhafit az után sikerült eltávolítani a hatalomból, hogy a NATO légi támogatásban részesítette az ellene fellázadt erőket. A NATO-missziót pedig azt követően hagyta jóvá az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy az Arab Liga felfüggesztette Líbia tagságát a szervezetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.