Önmagukért beszélnek a homszi események

Kemény vádak: emberiesség elleni bűncselekményt követett el a szíriai rezsim

A Human Rights Watch (HRW) pénteken közzétett riportja szerint a homszi történések alapján kijelenthető, hogy a Bassár el-Aszad vezette szíriai rezsim "emberiesség elleni bűncselekményt" követett el.

2011.11.11 10:24MTI

A New York-i székhelyű jogvédő szervezet azt kéri az Arab Ligától, hogy függessze fel Szíria tagságát a következő, szombati ülésén, az ENSZ pedig vezessen be szankciókat az egyéni felelősök ellen, és utalja Szíria ügyét a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé. "A szíriai rezsim polgári személyek ellen rendszeresen elkövetett visszaélései -  beleértve a kínzásokat és gyilkosságokat - kimerítik az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát" - közölte az emberjogi csoport.
   
A HRW adatai szerint az Arab Liga szíriai megbékélési tervének november 2-i elfogadása óta a damaszkuszi rezsim 104 emberrel végzett a nyugati Homsz tartományban. Korábban, április és augusztus között 587-en haltak meg a kormányzóság területén, és országos összehasonlításban ott a legmagasabb a március közepe óta tartó tüntetések halálos áldozatainak a száma.
   
Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti igazgatója szerint szükség van arra, hogy az Arab Liga megmondja Aszad elnöknek: a megállapodás megsértésének következményei vannak.
   
Az ENSZ korábban azt közölte, hogy eddig 3500-an estek a tüntetők elleni brutális hatósági fellépés áldozatául, bár a szíriai rezsim azt mondja, hogy fegyveres csoportok szítják az erőszakot, s eddig 1100 rendőrt és katonát öltek meg. A HRW szerint "igazi kihívást" jelent az információgyűjtés, mivel újságírók nem léphetnek az ország területére, így nehéz megerősíteni mind az ellenzéki aktivisták, mind a hatóságok beszámolóit.
   
A jogvédő csoport összesen 114 homszi lakossal készített interjúra alapozza információit. Elmondásuk szerint a biztonsági erők nagyszabású katonai műveleteket hajtottak végre Homsz tartomány számos városában, miközben elvágtak minden kommunikációs csatornát, és a térségben felállított ellenőrzőpontokkal igyekeznek korlátozni a lakosság mozgását, így az élelem- és gyógyszerszállítás is akadozik.
   
A HRW jelentésében kitért az önkényes őrizetbe vételek közben elkövetett súlyos visszaélésekre. A jogvédők beszéltek több őrizetbe vettel is, s mindegyikük arról számolt be, hogy a hatóságok különböző módszerekkel kínozták őket.

A HRW megjegyezte, hogy a szíriai hadseregből egyre többen lépnek ki, s Homszban "védelmi bizottságok" alakultak, amelyek az utóbbi hetekben az állami média beszámolója szerint több Aszad-szimpatizánssal végeztek.
   
"Az ellenzék és a dezertőrök által elkövetett erőszakcselekményeket is meg kell vizsgálni" - olvasható a jelentésben. A szervezet ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ezek az esetek korántsem indokolják a hatóságok részéről alkalmazott aránytalan erőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.