Megfelel?

ENSZ BT: nem tudnak mit tenni palesztin ENSZ-tagfelvétellel

Nem jutott egyetértésre az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) illetékes bizottsága a palesztinok ENSZ-tagfelvételi kérelmének támogatásáról.

2011.11.09 07:59MTI

A bizottság a világszervezet New York-i székházában helyi idő szerint kedden köröztetett jelentéstervezetében megállapította: nem tud egyhangú ajánlást tenni a BT-nek a palesztin tagfelvételről.

A bizottság tagjai három táborra oszlottak: egyesek támogatnák Palesztina teljes jogú tagállamként történő ENSZ-felvételét, mások viszont egyelőre nem, így a szavazáskor tartózkodnának, míg a harmadik tábor tagjai úgy vélik, a palesztinok még nem felelnek meg a felvételi követelményeknek, így ellenzik a felvételüket.

A jelentés végleges szövegváltozatát várhatóan pénteken terjesztik a tagfelvételi bizottság elé. Egyelőre nem tudni, hogy utána mi fog történni.

A jelentéstervezet nem részletezi, hogy a tagfelvételi bizottság mely tagjai támogatják vagy ellenzik Palesztina teljes jogú ENSZ-tagállamként történő elismerését.

A palesztin tagfelvétel jóváhagyásához arra lenne szükség, hogy a 15 tagállamból álló Biztonsági Tanács legalább 9 tagja támogassa, s egyetlen állandó tag se emeljen ellene vétót. Az AP amerikai hírügynökség szerint a palesztinok egyelőre 8 támogató szavazatra számíthatnak. Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter közölte, nem is számolnak azzal, hogy meg tudnák szerezni a kilencedik támogató voksot.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szeptember 23-án adta át Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a Palesztina teljes jogú ENSZ-tagállamként történő felvételét célzó kérelmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.