Jól van, köszöni!

Vége a hallgatásnak - Úgyse hiszi el senki Fidel halálhírét

Túl sokszor ölték már meg a jelenleg is jó egészségnek örvendő Fidel Castrót.

Fidel jól van, köszöni! Képgaléria>>> képgaléria

2011.09.13 11:23Konrád - ma.hu

Hosszú ideig tartó csönd után Fidel Castro ismét nyilatkoztatott tett - ez volt az első interjú, mióta szárnyra kapott a pletyka, hogy a volt kubai vezető nagyon beteg, sőt halálán van – mindazonáltal az egyik vezető kubai hivatalnok arról számolt be, hogy a forradalmár jó egészségnek örvend.

Az állami tulajdonú Cubadebate weboldalon közzé is tették a fotókat, amik a Venezolana de Television újságírójával történt interjú alatt készültek. A 85 éves Fidel pihentnek és egészségesnek tűnik a képeken, egy kényelmes széken ülve fehér széldzsekijében és zöld nadrágjában.

A weboldal szerint az interjú kedden készült Havannában, de egyelőre még nem mutatták be, sőt azt sem tudni pontosan, mikor kerül képernyőre. „Sajnálattal közlöm azokkal, akik oly nagy örömmel hiszik, hogy a Commandante agyvérzést kapott, miszerint él és remekül érzi magát” - idézte a weboldal Mario Silvát a venezuelai újságírót, aki az interjút készítette.

A kubai parlament elnöke, Ricardo Alarcon szintén cáfolta a nyugdíjba vonult parancsnok egészsége körüli pletykákat hangsúlyozva, hogy Castro „remekül van, kiváló egészségnek örvend.” „Nemrég Fidel azt mondta: Aznap, amikor meghalok, senki sem hisz majd a halálhírnek, hiszen oly sokszor megölték már” - tette hozzá.

Castro a Kommunista Párt áprilisi nagygyűlése óta - ahol bizonytalannak és törékenynek tűnt - nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Abbahagyta szokásos véleményező írásait, és egy fénykép vagy nyilatkozat sem jelent meg múlt havi születésnapja kapcsán.

Ez a nagy csend vezetett az újabb pletykahullámhoz Miamiból, a száműzöttek rádió és tévéadóiból, valamint az olyan közösségi oldalakon, mint a Twitter. Castro egészségének kérdése még egy számítógépes vírus kapcsán is felbukkant, amit egy „Fidel halott” tárgyú spam levélbe ágyaztak.

Castro 2006 júliusában először időlegesen, majd később végleg otthagyta a politikát - átadva a hatalmat testvérének, Raulnak. Négy éven át a nyilvánosságtól elvonultan élt, egészen 2010-ig, amikor egy rövid időre újra rivaldafénybe került. 

A mostani interjú az idei első, noha fényképek és videófilmek készültek arról, ahogy Chavezzel és más fontos személyekkel találkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.