Megsegítésére szólított fel a török miniszterelnök

Nagy bajban Szomália

A szárazság miatti éhínségtől sújtott Szomália megsegítésére szólított fel szerdán Isztambulban egy nemzetközi tanácskozáson Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

2011.08.17 19:26MTI

Az 57 országot tömörítő Iszlám Együttműködési Szervezetnek (OIC) a szomáliai éhínség miatt összehívott rendkívüli tanácskozását megnyitva a kormányfő szolidaritást sürgetett.

Az iszlám előírja, hogy "nem fekhet le tele hassal az, akinek a szomszédja éhes" - mondta, s reményét fejezte ki, hogy az OIC erőfeszítései felrázzák mások szunnyadó lelkiismeretét is. "Reméljük, hogy a nyugati világ, amely szeret egy főre jutó nemzeti jövedelmével hencegni, támogatni fogja Szomáliát" - jelentette ki Erdogan.
   
A tanácskozáson részt vevő országok még a nap folyamán 350 millió dollár értékű segélyt ajánlottak fel - közölte Ekmeleddin Ihsanoglu, az OIC főtitkára. "Reméljük, hogy nagyon rövid idő alatt 500 millió dollárra tudjuk növelni a vállalásokat" - tette hozzá.
   
Az Afrika Szarva nevű térségben, ahol Szomália is van, több mint 12 millió ember szorul élelmiszer-segélyre. Szomáliában, ahol az ENSZ becslése szerint 2,8 millióan várnak élelmiszerre, különösen súlyos a helyzet, mert az ország jelentős részét ellenőrzésük alatt tartó milíciák megakadályozzák a segélyek célba juttatását. Az as-Sabab mozgalom több, Dél-Szomáliából menekülni akaró embert meg is ölt, mondván, hogy jobb éhezni, mint a nyugati segítséget elfogadni.
   
Törökországban eddig mintegy 110 millió dollár segély gyűlt össze adakozásból Szomáliának, s az országból már több tonna élelmet és orvosi eszközt vittek Szomáliába. Recep Tayyip Erdogan csütörtökön a családjával együtt felkeresi az éhínség sújtotta országot, s menekülttáborokba látogat.

Erdogan már bejelentette, hogy országa hat tábori kórházat létesít Szomáliában, s további 20 tonna orvosi felszerelést és 10 tonna élelmiszert küld a bajbajutottaknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.