Elkészült az áldozatok és sérültek listája

Sokkoló fotók! Négy halott, négy súlyos sérült! Két vonat ütközött össze Monorierdőnél

Két vonat ütközött össze Pest megyében Monorierdőnél, a baleset miatt a közlekedés mindkét vágányon szünetel - mondta el Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője az MTI-nek.

Sokkoló fotók a balesetről! képgaléria

2008.10.06 16:57MTI

Hárman vesztették életüket hérfő délelőtt Pilis-Monorierdőnél, ahol két vasúti szerelvény ütközött össze - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel.

Győrfi Pál tájékoztatása szerint egy férfi és két nő halt meg a helyszínen a baleset következtében, de elképzelhetőnek tartja, hogy a roncsokból további holttesteket is kiemelhetnek a tűzoltók.

Hozzátette: mentőhelikopterrel négy életveszélyes sérültet, mentőautókkal pedig négy súlyos és 19 könnyű sérültet szállítottak kórházba.

Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt közölte, hogy a történtek miatt a rendőrség vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt eljárást indított.

A helyszínre 12 mentőautóval és három mentőhelikopterrel vonultak ki a mentők. A sebesülteket a Honvéd, a Merényi és a Péterfy Sándor utcai kórházba szállítják.
 
Sigulinszki Tibor a MÁV szóvívője elmondta: a baleset nem sokkal tíz óra után történt Pilis-Monorierdőnél. Egy Debrecenből a főváros felé tartó Intercity utolsó kocsijának ütközött hátulról egy személyvonat. Jelenleg mindkét vágányon szünetel a közlekedés.  A biztosítóberendezés hibásodhatott meg, ez okozhatta vonatbalesetet - mondta el Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője az MTI-nek a helyszínen.

A balesetben több ember meghalt, 30-an megsérültek, közülük hárman életveszélyesen. Sigulinszki Tibor megerősítette a szemtanúk információját, miszerint a Budapest felé közlekedő Intercity vonat az állomás előtt lelassított, lehet, hogy meg is állt, ezért szaladt bele a szerelvényt követő személyvonat.

Feltételezhető, hogy a biztosítóberendezés hibásodott meg, e miatt fékezett - a szabályokat betartva - a vonat vezetője. Ha valóban a biztosítóberendezés hibásosott meg, azt is meg kell vizsgálni, hogy nem kábellopás következtében történt-e ez - közölte a szóvivő.

Elmondta azt is, hogy a legtöbb sérülés az Intercity összeroncsolódott utolsó kocsijában történt, de a személyvonaton utazók közül is többen megsérültek.

Az MTI tudósítójának egy szemtanú azt mondta, hogy közvetlenül az ütközés után mintegy 150 utas, közülük többen vérző fejjel leszálltak a vonatról. Jónéhányan rosszul lettek, össze is estek, rajtuk a helyszínre érkező körzeti orvos segített. A baleset okainak kiderítésére megkezdődött a vizsgálat. A balesetben eddig négyen vesztették életüket, négyen súlyos állapotban vannak.

Fotó: MTI


A rendőrség által állított kordon előtt várakozók közül többen is távolabbról utaztak ide, hogy a vonaton utazó rokonaik sorsa felől érdeklődjenek - tudta meg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. A sérültek, illetve a halottak listáját most állítják össze, s az eddig tudható neveket már a helyszínre érkező hozzátartozókkal is közlik majd.

Juhász Sándor, Monorierdő polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy rendkívüli munkanapot tartanak, amelyen a hivatal valamennyi dolgozója a baleset elszenvedőinek, illetve a segítőknek a szolgálatában áll. Ennek során a rendőrséggel együtt a helyszínen gyűjtik össze a sérült utasok kocsiban maradt csomagjait. 

A helyszínen hagyott tárgyakról a rendőrök fényképeket készítenek, leltározzák őket, majd valamennyit a hivatalban szállítják, ahonnan később a tulajdonosuk átveheti a saját értéktárgyait. A balesetet követően a polgármester a Volántól különbuszokat rendelt, amellyel az itt rekedt utasokat továbbszállították a környező településekre. A hivatal dolgozói szendvicseket készítettek, s frissítő itallal kínálták a mentésben részt vevő tűzoltókat és a MÁV műszaki embereit. A helyszínen tartózkodik Szabó Pál, a közlekedési tárca vezetője és Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, a katasztrófavédelem vezetője, hogy első kézből kapjanak tájékoztatást a történtekről. 

A polgármester azt is elmondta, hogy szemtanúk szerint az álló vonat utolsó kocsijába belefutó személyvonat vezérkocsijának vezetője - látva az elkerülhetetlen katasztrófát - hátraszaladt a kocsiban, miután észlelte, hogy ő már nem tud segíteni. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a helyszínen arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy jelenleg is 30 tűzoltó dolgozik a szétroncsolódott kocsiban, hogy széthúzza az egymásba gabalyodott elemeket. Az ütközés ereje olyan nagy volt, hogy nagyon nehéz ezt a munkát elvégezni, van egy olyan rész a kocsiban, amelyhez még nem sikerült hozzáférni, s csak remélni lehet, hogy itt nincsenek emberek - tette hozzá. 

Tájékoztatása szerint keresik a kocsi fekete dobozát is, amelyből a későbbi vizsgálat során következtetéseket lehet majd levonni a baleset körülményeiről. A szóvivő azt is elmondta, hogy a műszaki mentési munkálatok feltehetően a késő esti órákig is eltartanak, s valószínűleg a vonalon még kedden sem áll helyre a közlekedés. Időközben a MÁV-nak egy darus kocsija is a helyszínre érkezett a sínen, hogy az egymásba csúszott két kocsi szétválasztásában segédkezzen.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Elkészült az aldozatok listája

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.