Rendőrségi beszámoló

Az agyonvert 11 éves kisfiú ügyének részletei

Családon belüli, előre eltervezett módon, különös kegyetlenséggel végrehajtott bűncselekmény áldozata lett a 11 éves Bence - hárman verték agyon, egyik közülük a nevelőanyja volt.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.11.03 15:28ma.hu

Egy ország mozdult meg 2012. október 30-án a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívására, mikor a média és a lakosság segítségét kérték a 11 éves felsőmocsoládi Szita Bence eltűnése ügyében. Az országos és a helyi médiumok, a különböző közösségi fórumok felhasználói, több civil szervezet és több száz önkéntes próbálta segíteni munkájukat a fiú felkutatása érdekében, mára azonban teljes tanúbizonyosságot lelt, hogy a gyermek emberölés áldozata lett.

2012. október 30-án 02.00 órakor érkezett bejelentés a Kaposvári Rendőrkapitányságra, miszerint 2012. október 29-én este 19.00 óra körüli időben a kaposvári Tesco parkolójában lévő játszótérről eltűnt a 11 éves kisfiú. A gyermek eltűnését nevelőanyja jelentette be, valamint ezzel párhuzamosan azt a körülményt is, hogy amíg ő a gyermeket kereste, ismeretlen személyek eltulajdonították a személygépkocsiját. Párhuzamosan tehát két eljárás indult, az eltűnés miatt közigazgatási hatósági eljárás, a gépjárművel kapcsolatban pedig jármű önkényes elvétele miatt büntetőeljárás.

Tekintettel a gyermek fiatal életkorára, az időjárási viszonyokra, valamint arra a tényre, hogy az adatgyűjtések információi szerint a gyermek még soha nem szökött el otthonról, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Kaposvári Rendőrkapitányság szinte teljes bűnügyi és rendészeti állománya a gyermek felkutatására koncentrált. A nap 24 órájában folyamatosan térképezték fel és hallgatták ki az eltűnt kisfiú családi kapcsolatait, iskolatársait, sporttársait és barátait, vélt vagy lehetséges tartózkodási helyeit. A helyi és az országos média segítségével a kedd esti híradókban és az online felületeken is beszámoltak a gyermek kereséséről, valamint a közösségi portálokon több tízezren osztották meg felhívásukat. Folyamatosan figyelték a térfigyelő kamerarendszerek felvételeit, több tucat lakossági bejelentést ellenőriztek le, de legfőképpen a gyermek eltűnésének napján történő mozgását és tevékenységét próbálták meg mind teljesebb mértékben feltárni.

Természetesen a legfontosabb információkat a családtól, illetve az eltűnéskor vele tartózkodó nevelőanyától várták, így őket több alkalommal is kihallgatták. A bejelentő kihallgatása során felmerült ellentmondások, valamint az egyes állításainak valótlansága, vallomásának többszöri megváltoztatása felvetette annak gyanúját, hogy nem egy klasszikus eltűnési üggyel állnak szemben.

Innentől kezdve az ügy felderítése érdekében a kriminalisztika teljes tárházát felvonultatták. Az ellentmondások és valótlan, illetve logikátlannak tűnő információk feloldása végett feltérképezték a bejelentő kapcsolatrendszerét is, így látókörükbe került egy kaposvári hajléktalan személy, akinél az „eltulajdonított” gépjárművet megtalálták, valamint annak egy szintén hajléktalan társa.

Kattintson a képre! >>>

A folyamatos és aprólékos – percről percre, méterről méterre, személyről személyre történő - kutatómunkában és nyomozati tevékenységben a nap 24 órájában több mint félszáz rendőr vett közvetlenül részt. Ezek következtében, valamint a felkutatott kívülálló tanúk vallomásai alapján egyre inkább erősödött a gyanú, hogy a gyermek bűncselekmény áldozatává vált.

A nyomozás körülbelüli 48. órájában sikerült behatárolni egy olyan helyszínt a Sántos külterületén található erdőségben, amely azt támasztotta alá, hogy a bűncselekmény elkövetése ott történt. A kutatás során felderített helyszínen a rögzített nyomok és anyagmaradványok felerősítették és behatárolták azon személyek körét, akik a bűncselekmény elkövetésében számításba vehetők.

További jelentős erőket mozgósítottak a kisfiú felkutatására, melynek során több hektárnyi erdőterületet vizsgáltak át. Ezzel párhuzamosan gyanúsítotti kihallgatásokra is sor került, mely vallomások alapján egyértelművé vált, hogy a gyermek valóban emberölés áldozata lett. Sikerült behatárolni azt a helyet is, ahová a holttestet az elkövetők elrejtették. A szombati napon aztán Kaposvár külterületén, Kaposvár-Toponár térségében a gyermek holttestére is rátaláltak.

Jelenleg a bűncselekmény elkövetésével 3 fő gyanúsítható, a 47 éves P. Erika kaposvári lakos, valamint az 57 éves B. József és a 41 éves K. József hajléktalan személyek. Mindhárman jelenleg bűnügyi őrizetben vannak.

A bűncselekmény indítékának vizsgálata, valamint az elkövetés módszerére vonatkozó orvosszakértői vizsgálatok megkezdődtek, illetve folyamatban vannak. Az elsődleges adatok szerint az idegenkezűség egyértelműen megállapítható, az eljárást a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Osztálya a Btk. 166. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés i.) pontja szerint minősülő emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja.

Nevezettek előzetes letartóztatása tárgyában előterjesztés készül a Somogy Megyei Főügyészség felé. A bűncselekmény összes körülményének tisztázására további szakértőket kell bevonni és kihallgatásokat kell foganatosítani – tájékoztatta a ma.hu-t a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.