A kiadók dicsérik a módszert

Illegális zeneletöltés: Jó a francia stratégia!

A francia és brit példa követésére szólított fel a hanglemezkiadók világszövetsége, az IFPI abban a jelentésben, amelyben a digitális zeneletöltések 2009 évi mérlegét vonta meg.

2009.12.05 14:06MTI

Amellett, hogy örömmel nyugtázta az üzletág idei 25 százalékos forgalomnövekedését, a világszövetség körvonalazta a zenei kiadók stratégiáját is az illegális zeneletöltők elleni küzdelemben - ismertette a jelentés tartalmát a párizsi Le Monde.

A kiadók szervezete szerint Franciaország és Nagy-Britannia példáját kell követni, rugalmas, fokozatosan erősödő választ kell adni azoknak, akik a fizetős tartalmakat kalózprogramok segítségével illegálisan, engedély nélkül és persze térítés nélkül töltik le a világhálóról. A rugalmas reagálás azt jelenti, hogy az ilyen internetezőket először figyelmeztetésben részesítik, a visszaesőknél pedig megszüntetik az internet-hozzáférést, a tartalomszolgáltatókat pedig együttműködésre kötelezik.

„2008 jelentette a fordulópontot, Franciaország és Nagy-Britannia utat mutatott, felszólítva a tartalomszolgáltatókat, hogy működjenek együtt a hatóságokkal az internetkalózok megfékezésében” - állapította meg az IFPI. Bár Franciaországban csak nemrég szavazták meg az erre vonatkozó törvényt, a zenei kiadók nagy reményeket fűznek hozzá.

A nagy kérdés az, hogy milyen ütemben és mennyire hatékonyan lesz képes megfordítani Párizs a zene leértékelődésének folyamatát, és lehetővé tenni, hogy ismét növekedő pályára térjen ez az ágazat - fogalmaztak az iparág képviselői. A fokozatos válasz stratégiáját tavaly karolta fel az IFPI: korábban az illegális tartalomletöltők haladéktalan, tömeges beperelését pártolta a zenei kiadók nemzetközi szervezete.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.