Vezeték nélküli nyilvános internet

A szórakozóhely fizeti a büntetést az illegális letöltésért

Összesen 8000 fontra bírságoltak meg egy brit pub tulajdonosát, miután a szórakozó hely nyilvános hotspot rendszerét valaki illegális letöltésre használta. Ez az első ilyen jellegű bírósági döntés a szigetországban - írja a Guardian.

2009.12.03 09:57HENT

A pub internetszolgáltatója, a The Cloud közleménye szerint a szórakozóhely tulajdonosa – bírósági döntés alapján – összesen 8000 ezer fontos bírságot köteles fizetni, miután a pub által biztosított nyílt internet elérést valaki jogvédett tartalom illegális letöltésére használta.

A pub nevét nem hozták nyilvánosságra. A hotspot szolgáltató közlése szerint ez az első ilyen eset a szigetországban, de az új szabályozási tervek szerint akár továbbiak is követhetik. A brit kormány által beterjesztett, Digital Economy bill névre keresztelt javaslatcsomag szerint ugyanis a jogsértő letöltések az IP-címekig követhetők vissza.

Az illegális letöltések esetén így a szabad hozzáférésű rendszereknél az internetkapcsolat előfizetőjének IP-címét tudják azonosítani, ezért elképzelhető, hogy a jogsértések terheit nekik kellene viselni. Lilian Edwards, a Sheffield-i egyetem jogi professzora szerint a most tárgyalt szabályozási tervek esetén még nem egészen egyértelmű, hogy az ehhez hasonló helyzetben mi a teendő, hiszen nem a hotspot rendszerek tulajdonosai a végfelhasználók, de a valódi jogsértő személye nem azonosítható.

Edwards szerint annyi már most is valószínűsíthető, hogy az ún. három csapás rendszer alkalmazása esetén a hotspot rendszer szolgáltatójával szemben nem alkalmaznák a harmadik csapást, vagyis az internetszolgáltatást nem szüntetnék meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.