Legal

Elismerték Afrika első hivatalos kalóz pártját

Tunéziában alakult meg az afrikai kontinens első hivatalos kalóz pártja. A tuniszi szervezet az internet szabadsága mellett kíván síkra szállni, és komoly sikerekre számít a következő választásokon.

2012.03.23 14:49ma.hu

A tunéziai belügyminisztérium jóváhagyásával hivatalosan is pártnak minősül az országban megalakult Kalózpárt, amely az elismeréssel egyúttal az első ilyen afrikai szervezetnek minősül a kontinensen – írja az Euroasia Review alapján a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület. A párt elsősorban olyan bloggerekből áll, akik az arab tavasznak nevezett forradalmi hullám során jelentős aktivitással vettek részt a helyi mozgalomban. Többüket le is tartóztatták a politikai rezsim elleni tiltakozások során, egyik alapítójuk pedig az a Slim Amamou, aki az átmeneti kormányban az ifjúságért és sportért felelős miniszteri tisztséget töltötte be.
 
A párt közleménye szerint az egyesülés célja, hogy a közel 2 millió tuniszi internetező érdekeit képviseljék, és ezek jogainak érvényt szerezzenek. Ideológiájuk a klasszikus kalóz párti gondolatokon túl a szabadság, igazság és egyenlőség jelszavai köré szerveződik azzal a céllal, hogy a demokrácia elveit az interneten is érvényesíteni tudják. Véleményük szerint ugyanis a szabad internet a demokratikus államforma egyik fontos jelzője, ezért küldetésüknek tartják, hogy a cenzúra és tartalomkorlátozás ellen küzdjenek.
 
Amamou szerint komoly esélyük van rá, hogy az ország következő választásán jelentős sikereket érjenek el, hiszen olyan témákkal foglalkoznak, amelyek a tuniszi fiatalokat érdeklik és érintik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.