Kiderüleht a női élvezet agyi háttere

"De miért nincs orgazmusod?"

A férfiak számára rejtély, a nőknek pedig sokszor feszültségforrás a női orgazmus. Egy nemrég végzett kutatás azonban lehet, hogy segíthet feltárni a női orgazmus agyi hátterét.

2011.05.22 12:00medipress.hu

Agyi vizsgálatok segítségével a kutatók rájöttek, hogy szexuális izgalom esetén a nők kétféleképpen is eljuthatnak a csúcsra. Az egyik agyi régió akkor aktiválódik, ha a nő egyedül van, és képzelőereje segítségével fantáziál. A másik régió pedig akkor, ha partnere szexuálisan stimulálja.

A New Scientist című szaklapban publikált eredmények két különböző kutatásból származtak. Dr. Barry Komisaruk (Rutgers Egyetem) egyedülálló női önkéntesek orgazmus közben készült MRI képeit vizsgálta meg: szexuális fantáziálás közben a nők agyának több mint 30 régiója aktivizálódik egyszerre, köztük a prefrontális kéreg is, ami a döntéshozatalért, a belső kényszerek irányításáért és a képzelőerőért felelős.

Ezzel szemben Janniko Georgiadis (Groningen Egyetem) párokat vizsgált meg, és rájött, hogy szexuális stimuláció esetén épp ezek az agyi régiók kapcsolódnak ki.

Ebből az következik, hogy a szexuális érintkezés során a nők akkor érhetik el az orgazmus, ha képesek elengedni magukat és másfajta tudatállapotba kerülnek.

Ennek hiányában a nők nem lesznek képesek az orgazmusra. "Nem hiszem, hogy az orgazmus kikapcsolná a tudatunkat, de jelentősen megváltoztatja. Az orgazmus során a legtöbben elveszítik testkontrolljukat" - nyilatkozta Mr. Georgiadis.

A kutatások alapján világosan látszik, hogy a nők agya teljesen különböző módon dolgozza fel az egyéni és páros szexuális élményeket.

A kutatók szerint a női orgazmus és a prefrontális kéreg további vizsgálata segíthet megérteni az orgazmus hátterében zajló testi folyamatokat, és segíthet azoknak a nőknek, akiknek gondjai vannak a csúcsra jutással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.