Fontos a megélt orgazmusok száma is

A motivációtól függ az, hogy élvezzük-e a szexet

Mindeddig úgy gondolták, hogy a szexuális kielégülést elsősorban a megélt orgazmusok száma, illetve az ágyban eltöltött idő határozza meg.

2010.11.12 11:00medipress.hu

Azonban az Archives of Sexual Behavior októberi száma szerint motiváció, amiért az emberek szeretkeznek, egyértelműen befolyásolja az aktus utáni kielégültségi érzést.

Ugyan az eddig megjelent legtöbb tanulmány a szexuális vágyra és az orgazmusra koncentrált, az embereket azonban sokféle ok rávehet szexuális aktus létesítésére.

Kyle Stephenson és a Texasi Egyetem munkatársai megállapították, hogy a szerelem és kötöttségek nélküli szex is lehet kielégítő, míg az anyagi javak megszerzésére irányuló szexuális kapcsolat kevesebb örömet jelent az ágyban.

A kutatók 544 egyetemista korú férfival és nővel egy kérdőívet töltettek ki, mely szexuális motivációikat és kielégülésüket firtatta.

Azok a férfiak, akik önértékelésük növelése miatt szexelnek, olyan kevés örömöt találtak, mint azok, akik valami megszerzése, vagy egy szívesség miatt tették ugyanezt.

Az önbizalom-növelő szex kevésbé kielégítő

Ezzel szemben a nőknél erősebbnek bizonyult a szerelem és a szex kapcsolata - habár ez férfiaknál is megfigyelhető volt.

Azok a nők, akik valamit szerettek volna partnerüknek kifejezni, például hálát, vagy bocsánatkérést, szintén nagy örömöt leltek a tevékenység gyakorlásában. Az önbizalom-növelő szex az ő esetükben is kevésbé volt kielégítő.

Mindenesetre a nőknél a szabályozó folyamat sokkal összetettebbnek bizonyult, mint férfiaknál - ennek okára a kutatók jelenleg nem ismerik a választ.

Következő lépésként - melyet szélesebb populáción terveznek elvégezni - a kutatók annak meghatározását tervezik, a stressz miként befolyásolja a szexuálist funkciózavart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.